Det fina med Kerstin

Bok av Helena Hedlund
Kerstin bor i det sista huset längs vägen och samlar på guld. Hon leker med Fatima fast hon inte vill. Men så flyttar en ny pojke in i huset intill och de finner varandra. Han heter Gunnar och tycker också om guld. Men så är det det där med frökens vigselring som försvunnit ...
Känslor, vänskap och hemligheter
Första delen i en trilogi av debutant.

Kerstin är sju år. Hon har guldhår och samlar på guld. Det senaste fyndet är en guldring som hon hittar på golvet i skolan, men när fröken frågar om någon sett hennes ring förblir Kerstin tyst.

Kerstins kompis Fatima vill leka varje dag efter skolan och när Fatima frågas om de kan leka säger Kerstins pappa alltid ja, utan att kolla med Kerstin först. Egentligen föredrar Kerstin att leka själv. En dag flyttar en pojke och hans mamma in i det gamla ödehuset bredvid Kerstins hus. Pojken heter Gunnar och han har också guldhår. När Kerstin upptäcker att även Gunnar samlar på guldsaker inleds en speciell vänskap.

Det fina med Kerstin är skriven av Helena Hedlund och är hennes debut. Boken är den första delen i en trilogi. Illustrationerna av Katarina Strömgård förstärker berättelsen på ett fantastiskt sätt då hon fångar karaktärernas känslor och de miljöer de vistas i på ett vackert och skört sätt. Boken passar bra som högläsningsbok eller för barn som är vana läsare.
En ljuvlig bok om Kerstin som passar perfekt som högläsning för åldern 6-9 år. Lagom vardagsspännande och med en fingertoppskänsla för hur det är att vara (eller ha) ett barn i samma ålder som Kerstin. På pricken beskriver Katarina Strömgård allt från lekar och tankar och känslor till vardagliga saker, som hur vuxna pratar annorlunda när de träffar andra vuxna de inte känner (till exempel klasskompisars föräldrar) och hur de då rufsar en i håret och säger pinsamma saker. Med andra ord igenkänning för både vuxen och barn.

Boken utspelar sig under en ganska kort period runt höstlovet och kretsar kring ett par dilemman i Kerstins liv och ankomsten av en ny pojke i klassen som hon blir vän med. Det är alltså inga fantastiska händelser eller spännande äventyr, utan den där vardagen - men ibland med en twist - som känns bekant för de flesta. Hoppa i lerpölar och klättra i träd och att inte våga säga sanningen till fröken. Långtråkigt blir det aldrig.

Illustrationerna förhöjer boken.