Den svarte nazisten

Bok av Magnus Sandelin
År 1999 mördas två polismän av bankrånare utanför den lilla orten Malexander. En av bankrånarna är den före detta legosoldaten Jackie Arklöf. Journalisten Magnus Sandelin är den första att berätta Jackie Arklöfs hela historia: från uppväxten i Storuman till krigsförbrytelserna i Bosnien och tragedin i Malexander med den uppmärksammade rättegången som följer. Berättelsen börjar i den norrländska barndomsbyn, dit Jackie Arklöf kommer som tvååring från Liberia. Vi får veta mer om de stökiga skolåren, kontakten med barnpsykiatrin och hur han dras in i nazismen. Magnus Sandelin vill reda ut hur det kan komma sig att en färgad kille söker sig till nazismen och vad det är som får nazister att acceptera en färgad kille i sina led. Han skildrar Arklöfs kaotiska och kriminella tid efter att ha kommit hem från Bosnien - den som slutar med morden i Malexander. Sandelin skriver också om Jackie Arklöfs vistelse i fängelset, om kampen för att försöka komma tillrätta med sina djupt rotade känslor av hat och förakt. Om ångesten, självmordstankarna och den svåra vägen bort från nazismen. Boken innehåller tidigare opublicerade uppgifter om en viktig del av svensk kriminalhistoria och unika citat från Jackie Arklöf själv.
Den svarte nazisten – En dokumentär om Jackie Arklöf av Magnus Sandelin

Jackie föddes 1973 i Afrika och adopterades 1975 till Sverige och den norrländska lappmarken Ankarsund av paret Arklöf. På 1970-talet var invandrare inte särskilt vanligt i Sverige och inte heller adopterade som var mörkhyade. Uppe i norr var det många som över huvud taget aldrig sett en mörkhyad peson, därför blev Jackies uppväxt jobbig och han blev även mobbad för sin hudfärg. När han började på gymnasiet i Lycksele blev han bekant med skinheads och det ledde till hans kontakt med högextremister.

Jackies stora dröm var att få utbilda sig till yrkesofficer och med tiden sökte han in till Främlingslegionen. Han blev antagen och fick åka till Balkan där han kämpade för den kroatiska sidan. Jackie misshandlade och dödade människor där nere helt utan ånger och väl hemma igen blev han anmäld för krigsförbrytelse.

År 1999 i Sverige skedde den tragiska händelsen i Malexander, där två poliser blev hänsynslöst skjuta till döds. Efter ett bankrån jagade polisen de tre rånarna Jackie Arklöf, Andreas Axelsson och Tony Olsson. Alla tre rånarna skyllde på varandra och den som först lät sig intervjuas om händelsen för Magnus Sandelin var Arklöf 2010. Han berättade då sin version men berättade han sanningen?

Jag tyckte denna bok var intressant, Jackie Arklöf verkade på den tiden tycka om att visa upp sig i media och det gjorde att jag ville läsa boken, men något bra svar på vem han egentligen är fick jag aldrig. Talade Arklöf sanning om Malexandermorden eller inte? Det vet nog bara han själv och hans två kumpaner.

Författaren hade gjort ett bra upplägg om Arklöfs uppväxt och hur det kom sig att han blev antagen till Främlingslegionen i Bosnien. Boken varvades med intervjuer och text som till exempel de polisförhör som hölls med Arklöf under tiden han satt på Kronobergshäktet 1999.