Katharinakoden

Katharina Code : You loved Wallander, now meet Wisting.
Bok av Jørn Lier Horst
Det är den tiden på året. För tjugofjärde året i rad tar William Wisting fram pappren från när Katharina Haugen försvann. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen. Katharinakoden är den första boken i en ny serie där Kommisarie Wisting tar sig an s.k cold cases. Katharinakoden är förra årets näst mest sålda spänningsroman i hemlandet Norge.
Katharinakoden är den första delen i en ny serie av Jorn Lier Horst. Det här är den första boken av Horst som jag läst, och jag var inte medveten om att denna serie bygger på en tidigare serie om samma kommisarie.

Boken handlar om kommissarie William Wisting, som i denna bok får chansen att på nytt ta upp ett fall som han personligen gått och grubblat på i 24 år. Fallet hamnar åter i polisens ljus när en special grupp kallad "Kripos" hittar ny bevisning som kopplar ihop fallet Katharina med ett annat välkänt försvinnande. Nu tvingas Wisting samarbeta med kommissarien från Kripos för att slutligen försöka hitta en lösning till dessa cold cases.

Boken bjuder på bra underhållning och spänning, men där boken tar slut försvinner den även från mina tankar. Det här är inte en bok jag kommer bära med mig. Kanske beror det på att Wisting redan fått en historia och ett liv i sin tidigare serie, men i denna bok känns han platt och ointressant. Han blir aldrig en karaktär som jag riktigt hoppas på och vill läsa mer om. Historien i boken känns inte heller helt genomtänkt och vissa frågor som uppstår känner jag inte fick några svar.

I korthet bra underhållning, men ingen fullpoängare.
Rekommenderas för den som gillar deckare