Grottmannen

caveman
Bok av Jørn Lier Horst
William Wisting: Del 5. William Wisting är en erfaren utredare vid polisen - rättskaffens, sympatisk och samvetsgrann. I Grottmannen kommer döden honom obehagligt nära när det i grannhuset hittas en man som varit död i fyra månader. Liket sitter uttorkat i tv-fåtöljen framför en flimrande skärm, läpparna är tillbakadragna och blottar de svartgula tänderna. Mannen liknar mest en mumie. Det finns inga tecken på våld, man misstänker inget brott. Wistings dotter Line, som är kriminalreporter, blir illa berörd. Hur kan en människa som lever mitt i samhället vara så ensam att ingen saknar honom under så lång tid? Hon beslutar sig för att skriva en featureartikel om mannen och börjar intervjua grannar och gamla skolkamrater. Nästan samtidigt hittas ännu ett lik, en man som också varit död i flera månader och som nästan är omöjlig att identifiera. I hans ficka ligger en lapp med fingeravtryck - fingeravtryck som tillhör en amerikansk seriemördare som är efterlyst av FBI. Är det den döde som är seriemördaren eller går det sistnämnde lös i Norge? Finns det kopplingar mellan de två gamla liken? Detta blir upptakten till den största jakten någonsin i landet på en misstänkt, och det är avgörande att inget läcker ut till pressen, vilket också skapar spänningar mellan Line och hennes pappa. JØRN LIER HORST (f. 1970) har arbetat som utredare vid polisen i Vestfold och räknas i dag som en av de främsta kriminalromanförfattarna i Norden. Horst har rönt stor framgång och fått flera litterära priser -Jakthundarna (Lind & Co, 2014) belönades med både Glasnyckeln och Rivertonpriset. Han jämförs ofta med Jo Nesbø och Sjöwall/Wahlöö. Om Jakthundarna: "otroligt gediget [...] bättre än Jo Nesbø" Magnus Utvik, SVT "lysande [...] Min favorit just nu" Ingalill Mosander, Aftonbladet
Spännande och välskrivet om William Wisting som i den här boken får reda ut ett fall som r obehagligt nära. I ett av grannhusen hittas en man död. Död sedan flera månader tillbaka. Saknad av ingen. Man hittar inga skador på kroppen och man misstänker inget brott. Samtidigt så hittas en annan man död på en granodling och man misstänker att även han har legat död i flera månader men här kan man se att mannen mördats. Fallen tycks inte ha någon koppling eller har de det?
Jag gillar Horsts sätt att skriva. Man kommer nära inpå utredningen och det är väldigt realistiskt och spännande.
Ondskan slår sig ner i Norge under ett annat namn. Han utger sig för att vara en person som han har dödat och lever dennes gråa, trista liv, vilket passar ondskan utmärkt, för då kan han göra det han vill göra: mörda.

En man hittas död och det visar sig att han har varit död i 4 månader utan att någon har saknat honom. Ungefär samtidigt hittas en annan man död och även där visar det sig att han har varit död länge, i ca 4 månader. William Wisting, utredare vid den norska polisen, utreder det andra fallet, medan hans dotter, som är journalist på en stor norsk tidning arbetar med det första fallet utifrån vinkeln att samhället blivit kallt om man kan vara död i 4 månader utan att någon saknar en. Dessa fall har till synes inget samband, men spåren korsas ändå till slut i en slutdrabbning.

Boken är klart läsvärd och spännande. Böckerna är som alltid bättre än tv-serien/filmen.