Sjuka själar

Bok av Kristina Ohlsson
Först sattes träd i brand. Sedan öppnades portarna till helvetet. Lukas försvinner några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med stora skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv. Det enda han och alla andra vet är att ytterligare två personer försvunnit på samma sätt. Men Lukas är den enda som har kommit tillbaka. Tio år senare återvänder han till sitt föräldrahem, plågad av ovissheten om vem som en gång förstörde hans liv. På andra sidan gatan bor en man som aldrig förlikat sig med att han inte fick veta vad som hände hans dotter Fanny. Och som tror att Lukas har svaret. Samtidigt flyttar Anna och David in i den gamla prästgården. Här ska de börja sitt nya liv. Men huset väcker stark oro hos Anna. När hon senare hittar ett järnkors nedgrävt i trädgården förstår hon att det finns någon som vill dem illa. Riktigt illa. Anna försöker vettskrämd rädda både sig själv och David. Men är det redan för sent? Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest framgångsrika och hyllade författare av kriminalromaner och barnböcker.Sjuka själar är hennes första skräckroman.
Tre försvinnanden alla med förvarningen av ett brinnande träd i offrens trädgårdar. Endast en kommer tillbaka, Lukas, svårt skadad och med minnesförlust av händelsen och ca ett år dessförinnan.
10 år efter händelsen kommer Lukas som plågas stort av minnesförlusten tillbaka för första gången till föräldrahemmet. Tillbaka till alla som vet vem han är och som liksom Lukas själv undrar över hans roll i försvinnandena.
Lukas bara måste försöka ta reda på vad det är han glömt och vad som hände honom och de andra två.
Fantastisk bok. En intrig som är snillrik och fasansfull och greppar tag från första stund. Läs den!
Böcker är världens bästa vänner! Och lite extra glad blir en förstås när en inser att en har gett bort en riktigt bra bok till nån en gillar. Jag gav bort boken Sjuka själar av Kristina Ohlsson i födelsedagspresent för ett par år sen. Sen lånade jag den.

Boken handlar om Lukas, den enda som kom tillbaka efter att ha blivit kidnappad och torterad. Det började med kors och brinnande träd. Sen försvann människor. Fanny, som Lukas var tillsammans med, försvann året innan han gjorde det. Men Fanny kom aldrig tillbaka. Ytterligare en kvinna, Lydia, försvann också för alltid. Själv blev Lukas så skadad att han inte minns nånting. Fannys föräldrar – och fler med dem – är inte förtjusta i att Lukas har återvänt tillfälligt till sitt barndomshem efter tio år. Men Lukas plågas av att inte veta vad som hänt. Även Lukas barndomsvän David och hans Anna har återvänt, men de har flyttat till prästgården permanent och renoverar den. Lukas börjar gräva i händelserna och det förflutna och inser att hans bäste vän David inte hälsade på honom en enda gång när han vårdades efter att ha återvänt.

Det här är en skräckroman. Det är nu tre olika genrer som författaren bemästrar: deckare, hårdkokt deckare och skräckroman. Den hårdkokta varianten gillade jag inte, även om den stilistiskt sett var lysande. Skräckromanen Sjuka själar är suverän – den är läskig, spännande och snabbläst. Människorna är människor, fast alla karaktärer är ju inte normala… Jag anar möjligen varåt skuldfingret pengar, men jag är inte säker.

Mitt omdöme blir det högsta.
Sjuka själar är en ordentligt obehaglig berättelse om ovisshet, skuld och hemsökelse. Vad är verklighet och vad är inbillning? Vem är frisk och vem är sjuk? Och sanningen bakom det hela är det värsta (eller bästa? 😬) av allt.