Staden

Bok av Camilla Sten
Det här är en skräckbok som handlar om ett samhälle i Sverige. En hel befolkning har plötsligt försvunnit och den som hört talas om Roanoke, staden som försvann, kommer att finna en hel del likheter. Men vad har hänt, och ska mysteriet gå att lösa om vad som egentligen hände där uppe i norr?
7 utgåvor
Välj utgåva
StadenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113087061
StadenSvenska - E-bok
ISBN: 9789113092980
StadenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113092140
StadenSvenska - Pocket
ISBN: 9789113093376
Das Dorf der toten SeelenTyska - Pocket
ISBN: 9783959674232
Kadonnut kyläFinska - Inbunden
ISBN: 9789522797537
Das Dorf der toten Seelen (ungekürzt)Tyska - Okänt
ISBN: 9783959675055
Komplicerade relationer, desperation, kuslig stämning och mystik. Vi får följa två olika tidslinjer, då och nu, som vävs ihop på ett snyggt sätt.
Jag tyckte om allt med boken. Jag älskade den klaustrofobiska känslan jag fick av den övergivna staden, av naturen som tagit över byggnader och gator. De tomma husen där det ser ut som att människorna bara rest sig upp och försvunnit ut får mig att rysa. Att inte veta vad som hände med staden är obehagligt. Desto mer obehagligt när Alice och hennes team börjar höra och se saker de inte kan förklara. Gatorna känns smalare för varje kapitel och husens väggar kryper mer inåt för varje sida och ger känslan av att vara instängd och inte kunna ta sig därifrån. Genom att växla mellan nutid med filmteamet på plats och dåtid när staden var befolkad växer historien fram bakom orsaken till att staden övergavs och orsaken är inte trevlig direkt.
Den här boken höll mig i ett järngrepp från början till slut! Krypande spänning som växer, väl gestaltade karaktärer och två parallella tidslinjer som vävs ihop snyggt. Den kändes lite som en film. Full pott från mig!
Det har gått 60 år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn spårlöst försvann. Alice, vars mormor kommer från staden, och hennes team ska spela in en dokumentärfilm och få reda på sanningen bakom försvinnandet. Men väl på plats börjar de se och höra oförklarliga saker. Spänningsroman som är lättsamt skriven och har ett språk som passar alla. Jag blev positivt överraskad och faktiskt lite uppskrämd.
Den här boken handlar om gruvstaden Silvertjärn i de norra delarna av Sverige. Det var där befolkningen en dag bara försvann utan att någon vet hur. Alice, dokumentärfilmare, har beslutat sig för att försöka lösa mysteriet. Hon hade nämligen en mormor som växte upp i staden. Men det ska inte bli fullt så enkelt som de tror. Det händer nämligen konstiga saker på platsen.

Det här är en bok för vuxna men det känns mer som en bok lämpad för ungdom eller möjligen för väldigt unga vuxna. Den är förvisso läskig men den känns slarvigt skriven och karaktärerna är platta för att vara en bok av Camilla Sten.