Max Anger, #1

Be inte om nåd

Bok av Martin Österdahl
Året är 1996 och det är snart dags för val i Ryssland. Pashie, en ung kvinna som jobbar åt ett svenskt företag med intressen i Ryssland, försvinner plötsligt i Sankt Petersburg. Samtidigt sker en rad intrång i telefonnäten i Stockholm, attacker som skulle kunna hota Sveriges säkerhet. Pashies svenska pojkvän och kollega, attackdykaren och Rysslandsspecialisten Max Anger, åker till Sankt Petersburg för att leta efter sin älskade. Under sökandet hittar han ledtrådar som tyder på att hon har kommit en mystisk organisation på spåren, en organisation som verkar för en återgång till totalitärt styre och som tycks planera ett angrepp mot väst. Är det de som har kidnappat Pashie? Fler oskyldiga faller offer för den hänsynslösa organisationen och det blir alltmer uppenbart för Max att tiden håller på att rinna ut. Kanske är Pashie redan död ... Samtidigt inser han att det finns en koppling mellan Pashies försvinnande och hans eget förflutna. Ska han äntligen få reda på hur hans pappa hamnade som fosterbarn på den lilla ön Arholma i Stockholms skärgård i mars 1944? Nutid och dåtid knyts samman på oväntade sätt. För att rädda kvinnan han älskar och stoppa hotet mot Sverige måste Max Anger konfrontera en gränslös ondska. För att lyckas måste han omvärdera allt han vet om sig själv.
Be inte om nåd, första boken om Max Anger, av Martin Österdahl.
Max har sedan barnsben fått lära sig att hotet ligger i öst, ryssarna är faran. När sedan hans flickvän försvinner i Sankt Petersburg reser han dit - till faran.
Spåren efter Pashie, flickvännen, leder Max mot större, mäktigare men också personligare förövare.
En väldigt fartfylld och läsvärd bok med oväntade händelseförlopp.
Jag har läst del två och tre redan och alla böckerna om Max är späckade med intriger och komplotter både i nutid och i historien.
Utgiven 2016