Mannen mellan väggarna

The man in the wall
Bok av Emma Ångström
På Tegnérgatan i Stockholm sker det kusliga och märkliga ting som saknar logisk förklaring. Det sker ett brutalt mord där liket hålls gömt för att sedan utan förvarning dyka upp i hallen i offrets egna lägenhet. Fler hemska grejer händer, har den nyinflyttade flickan något med allt detta att göra?.
Vill man ha en pulsökande bok och sitta på spänd så är denna toppen för det. Man sitter med obehagliga känslor igenom hela boken , sen har jag lite svårt när det är barn inblandad när det hemskheter men man måste fortsätta att läsa , går inte att släppa .
Alva och hennes familj flyttar in i ett lägenhetshus på Tegnérgatan i Stockholm. Alva har under en längre tid varit mobbad och genom flytten hoppas familjen att hon kan finna nya vänner. Riktigt så blir det inte. Bara någon vecka efter att familjen flyttat in försvinner kvinnan i deras grannlägenhet. Det finns inte ett enda spår efter henne. Kvinnan hittas sedan, flera veckor senare död i den egna hallen. Hennes make blir självklart misstänkt med en gång. Men det finns inga svar på var kvinnan egentligen hållit hus under tiden hon varit spårlöst försvunnen. Det kan snart konstateras att maken varit oskyldig men ingen kan svara på vem som mördat kvinnan, eller på hur mördaren tagit sig in genom den låsta lägenhetsdörren.

Tids nog händer det är mer konstiga saker. Konstiga ögon lyser i mörka hörn, saker försvinner och dyker ibland upp igen på en helt annan plats och en hund kan plötsligt ta sig igenom ett stängt och ordentligt reglat fönster. Det här kan ingen svara på. Alva är inte som alla andra barn. Hon leker inte med dockor eller bilar, utan hon intresserar sig för mysticism, religion och andlighet. Hon gillar spirituella saker och det för henne in på en kanske lite farlig väg. Hon är nämligen den enda i huset som vågar bjuda in den objudna gäst som till synes rör sig där. Men det för med sig en del nackdelar och konsekvenser som inte ens Alva är beredd på, än mindre de andra personerna som bor i huset. Kommer Alva att kunna ansvara för det som händer?

Vad jag tycker om boken
Boken är välskriven med ett bra och lättläst språk. Vid första anblick skulle man kunna tro att den här boken är en barnbok men så är absolut inte fallet. Boken faller under genren skräck men riktigt så otäck är den inte. Det finns några våldsamma partier och en del äckligheter, samt ett rått mord men annars ligger obehaget på en relativt låg nivå. Det känns mer som en rysare än en skräck.

Trots att man får en lösning på bokens mysterier känns det som att förklaringarna är lite hängande i luften. Trots twisten på slutet känns det som att något saknas i boken och det hade behövts en uppföljare för att få ett riktigt bra slut. Dessutom hade karaktärerna behövt fördjupas lite mer, huvudpersonen Alva kommer man aldrig nära på riktigt.