Spåren på bryggan

Bok av Lars Rambe
Morgonen efter att en patient rymt från mentalsjukhuset i Sundby under stor dramatik, hitta två lik under en vak som frusit igen efter den svåra kylan. Polisinspektör Sven Aronson får uppgiften att hitta mördaren, något som är lättare sagt än gjort, och tyvärr blir fallet olöst. Men när en okänd man fyrtio år senare hittas mördad i en park läggs pusselbitar ihop. Hör kanske dessa mord ihop?.
7 utgåvor
Välj utgåva
Spåren på brygganSvenska - Inbunden
ISBN: 9789163341182
Spåren på brygganSvenska - Pocket
ISBN: 9789186775360
Spåren på brygganSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789175578569
Spåren på brygganSvenska - E-bok
ISBN: 9789163304002
Spåren på brygganSvenska - Inbunden
ISBN: 9789163303999
Spåren på brygganSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789185923007
Spåren på brygganSvenska - Pocket
ISBN: 9789186067304
Handlingen utspelar sig i Strängnäs med omnejd och detta är författarens debutroman/deckare. Det är två parallella historier där den ena utspelar sig på 1960-talet och den andra fyrtio år senare. Fredrik Gransjö är reporter på en lokaltidning då han väcker liv i ett olöst mord som inträffade år 1965. Ja, han har skrivit en serie artiklar om Sundby sjukhus, vilket då det begav sig benämndes som mentalsjukhus. En mentalpatient hade rymt under omständigheter som var minst sagt dramatiska och han hade under en snöstorm rusat ut på den frusna Strängnäsfjärden. Morgonen därpå, när stormen bedarrat, hade människor samlats och tittat förfärat i riktning mot en vak, som nästan blivit överfrusen. Två människors överkroppar, en kvinna och en man, stack upp ur vaken och isen däromkring hade blodets mörkröda färg. De båda fastfrusna liken såg ut att omfamna varandra. Sven Aronsson tjänstgjorde under denna tid som polisinspektör i staden, men dubbelmordet förblev olöst trots stora ansträngningar från hans sida.

Nu har fyrtio år passerat och en man har blivit bragd om livet på ett minst sagt brutalt sätt. Kroppen påträffas i en av stadens parker. Denna gång är det Maria Carlson och kollegorna vid Strängnäspolisen som har till uppgift att lösa fallet. Fredrik Gransjö, som tidigare arbetat som kriminalreporter i Stockholm, intresserar sig för mordet och följer utredningen noggrant. Snart inser han att det finns kopplingar till det ouppklarade dubbelmordet i isvaken, men han anar att allt inte står rätt till. Vad är det som legat i det fördolda så länge och varför?

Det som är bra med denna bok är den intressanta och spännande storyn. Jag brukar inte gilla det där med parallella historier, men här vävs de samman på ett så förträffligt sätt att det blir högsta betyg. Mindre bra var språket, men bara inledningsvis, då det kändes lite krystat och stelt. Men därefter flöt det på riktigt bra.

Jag skulle rekommendera Spåren på bryggan till alla deckarfantaster och som kanske dessutom har en koppling till Strängnäs och trakterna däromkring.