Där satan har sin tron

Jeg vet hvor du bor
Bok av Unni Lindell
I ett ödsligt hus utanför Oslo har en hämndplan satts i verket. Någon för bort män, som senare återfinns brutalt mördade. Femton år tidigare försvann en sexårig flicka i Oslo och polisen har beslutat att återuppta utredningen. Kriminalinspektör Marian Dahle, som varit sjukskriven och fortfarande lider både fysiskt och psykiskt, får i uppdrag att tillsammans med en pensionerad psykolog se med nya ögon på fallet. Men när hon hittar spår som binder samman det gamla försvinnandet med de nya morden behåller Marian upptäckten för sig själv och får en mycket farlig fiende efter sig. Unni Lindell är aktuell med en psykologisk thriller där många trådar skickligt vävs samman av en ytterst erfaren kriminalförfattare. Lindell är en av Nordens deckardrottningar och är en suverän stilist, förutom att hon kan konsten att göra intriger som både överraskar, har psykologisk skärpa och blick på samhället. Upsala Nya Tidning Intrigen är ganska komplicerad och Lindell är än en gång mästare i att hålla spänningen uppe ... Jag kan svårligen tänka mig ett bättre sällskap än Unni Lindell till påsk. Gefle Dagblad Unni Lindell är en mästare i att få sina karaktärer att leva. Hon tecknar bra människotyper, och miljöskildringarna är intensiva och fulla av finesser. Trønder-Avisa Äntligen en kriminalroman där allt klaffar ... Hon skapar stämning från första sidan, manar fram lukter och ljud. Samtidigt håller hon hela tiden tempot uppe. Det finns inte en död punkt i boken. Dagbladet
I augusti 2017 läste jag boken Omgiven av idioter. I samband med det noterade jag att författaren Thomas Erikson hade kommit ut med en uppföljare, Omgiven av psykopater. Den titeln hade också passat på Unni Lindells deckare Där Satan har sin tron.

Krimininalinspektör Marian Dahle är tillbaka i tjänst igen, men ”bara” för att jobba med ett cold case. Hon mår fortfarande dåligt både fysiskt och psykiskt efter förra fallet där hon höll på att stryka med. Den här gången får hon ta hand om ett femton år gammalt fall när en sexårig flicka försvann. Samtidigt jobbar Cato Isaksen, hennes förra chef, med några försvinnanden. Det visar sig att män först bort och hittas mördade på det mest brutala sätt. Läsaren får följa parallella historier, den ena sedd ur mördarnas synvinkel. Mördaren, som ser sig som hämnare. Och självklart hänger de två fallen ihop. Slutet blir riktigt spännande.

Jag tycker att boken bitvis känns lite seg och långsam. Handlingen liksom skrider fram och det är alltför många bihistorier där Marian Dahle beter sig märkligt. Men sen händer det saker och författarens storhet träder fram: hon får ihop alla lösa trådar, spänningen är olidlig ända till sista sidan och slutet blir till och med en överraskning. Ungefär som ett litterärt Kinderegg, alltså. Boken gick snabbt och lätt att läsa och var väl värd de 143 kronorna jag betalade för den, med rabatt avdragen som medlem i Akademibokhandelns vänner.

Mitt omdöme blir högt.