Lisbet och Sambakungen, #1

Lisbet och Sambakungen

Bok av Emma Karinsdotter
Lisbet och Sambakungen är en galen, rolig och normkreativ högläsningspärla! Emma Karinsdotter är en ny stjärna på humorhimlen och för de skruvade illustrationerna står Augustnominerade Hanna Gustavsson. Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och den bistra piratkatten Sixten i ett vanligt hus på en vanlig gata.Farmor älskar geléhallon, att vinna internationella cykeltävlingar, glassagne, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän, agenten Agatha Fox. Lisbet älskar att rita. Helst saker som inte finns. För det mesta har hon hur kul som helst med farmor. Men ibland blir farmor lite för mycket. Då skulle det vara skönt med någon som var lite mer som hon själv. En dag kommer ett vykort. Där hälsas Lisbet välkommen till första klass. Farmor beter sig som om någon har dött:"Sommaren har dött, Lisbet. För i höst börjar skolan. Efter det blir det aldrig mer några somrar. Då blir det sommarlov istället, och dom går jättesnabbt."Tillsammans bestämmer sig Lisbet och farmor att göra så mycket det bara går av den sista sommaren i hela världen. Men egentligen tycker Lisbet att det ska bli ganska spännande att börja skolan. Hon kanske till och med får en kompis som mest är hennes ... Lisbet och Sambakungen är en rikt illustrerad högläsningsbok med mycket crazyhumor, inte minst i Hanna Gustavssons färgillustrationer. Men parallellt med de galna upptågen ställs en allvarligare fråga: Har man rätt att få vara som man vill - även om man helst vill vara alldeles vanlig?
Det här är en riktig högläsningspärla! Här blandas humor, sorg och allvar. En bok med lite Pippi Långstrump-känsla, massa hyss och tokigheter. 

Boken handlar om Lisbet som bor med sin farmor, Sambakungen, och hennes piratkatt Sixten. Hemma hos Lisbet är allt ett äventyr. Och oftast är det Sambakungen som drar igång leken. Sambakungen är nämligen inte så “vuxen” av sig, utan hon är barnslig och impulsiv. Så oftast är det Lisbet som får vara den vuxna i relationen. Farmor har även en tendens till att ljuga för att få som hon vill eller vinna i deras lekar. Hon berättar historier som sitt liv som spion och om de flickvänner hon haft i livet. Alla historier är märkliga och spännande och kanske inte helt osanna. 

Självklart älskar Lisbet sin farmor, men ibland skulle hon vilja ha det lite normalt. Och nu har hennes chans kommit. Hon ska nämligen börja skolan till hösten. Något som farmor inte vill, och försöker övertala Lisbet att inte göra. För det är nämligen inget roligt.

Det här är originellt och väldigt kul att läsa även som vuxen. Och passar alldeles utmärkt som högläsning för barn i lågstadieåldern. Både Lisbet och Sambakungen är två väldigt färgstarka och annorlunda karaktärer. Lisbet som funderar mycket på livet. Som aldrig har haft en annan vän än Sambakungen. Lisbet vars föräldrar inte har träffat henne på åtta år och inte ens känner igen henne på ett foto. En flicka som går sin egen väg. Och så Sambakungen som aldrig riktigt vuxit upp, som älskar geléhallon och ständigt drar ut Lisbet på nya knasiga äventyr. Men som samtidigt finns där för Lisbet när hon behöver råd eller tröst.

Stort plus för Hanna Gustavssons färgglada illustrationer. Så charmiga!