Handbok för superhjältar, #1

Handbok för superhjältar 1 - Handboken

Handbok för superhjältar,
Bok av Elias Våhlund
Serieböcker för barn i flera delar. Berör viktiga ämnen som ensamhet, mod och mobbning. Passar som högläsning för barn från 4 år och för äldre barn som kan läsa själva. Superhjälten är en tjej vilket gör serien högaktuell. Färgillustrationer, lagom stora textrutor och korta kapitel gör boken trevlig att läsa.
Denna bok är vardagsnära, och behandlar svåra ämnen som mobbning. Boken har ett väldigt bra budskap och är fantastisk, den passar alla stora som små. Detta är en bok som skulle passa bra som en högläsningsbok där det efteråt går att diskutera och prata om boken.
Det här är en serie som varit svår att undgå de senaste åren.
Lisa är en ensam tjej som blir hårt åtgången av mobbarna i skolan. En dag när hon är på väg hem, gömmer hon sig därför på biblioteket. Bland hyllorna hittar hon en bok som hon nästan känner att hon dras till. Hon ber att få låna den men bibliotekarien säger att den inte finns med i systemet men att Lisa får ta den med sig ändå. Hemma på sitt rum märker Lisa att det är en handbok för olika superkrafter. Man kan lära sig att flyga, teleportera sig och till och med tala med djur. Det kräver mycket träning men till slut har hon lärt sig förmågor som kan sätta mobbarna på plats. Hon inser att krafterna även kan användas för att bekämpa tjuvar och andra brottslingar. Men som alla superhjältar behöver hon dölja sin egen identitet. Istället klär hon sig i rött och tar namnet Röda Masken. Om nätterna ger hon sig ut för att bekämpa brottslighet och göra staden till en tryggare plats.

Vi gillar verkligen den här serien!
Det är ganska ovanligt att vi köper böcker eftersom att nästan allt finns tillgängligt på bibblan. Men de här delarna släpps ofta lagom till jul eller sommarlovet och barnen har därför ofta fått den nya boken i sommarlovspresent. Så även i år då vi direkt kastade oss över del 5 i serien.

Böckerna är snabblästa och man högläser dem på en eller två kvällar. Men de funkar också jättebra att läsa själv ganska tidigt i sin läsutveckling.

Det är grymt bra att det är en tjej som huvudperson i kontrast till 90% av alla andra superhjältar. Bilderna är enastående och historien lagom spännande med mycket action men också känslor och vikten av att tex vara en bra kompis.
Böckerna blir helt klart bäst om man läser dem i rätt ordning!
Fantastiskt viktig bok för såväl barn som vuxna. Agnes och Elias lyckas att på ett fartfyllt sätt förmedla en historia som innehåller både allvar och spänning.
Jag har hört så mycket gott om Elias Våhlunds Handboken att jag sett fram emot att få dela den med barnen i mitt liv. Jag tror att vi alla fått en ny hjälte i form av Lisa, huvudkaraktären i boken.

Lisa är den ultimata superhjälten, en karaktär många barn kan identifiera sig med. Hon är nyinflyttad i staden och känner sig väldigt utanför. De tuffa killarna i skolan retar henne och hon måste varje dag göra sitt bästa för att undvika dem.

En dag hittar hon en bok som förändrar allt. Genom boken lär hon sig att bli en superhjälte och ju fler förmågor hon utvecklar, desto tryggare i sig själv blir hon. Hur coolt är det inte med en flicka som står upp mot både skurkar och mobbare?! Jag älskar det positiva budskapet.
Jag gillar verkligen den här boken! Jag tycker om att det handlar om en tjej som är mobbad just för att visa mobbade barn att de inte är deras fel och att de kan vara superhjältar. Jag tycker om illustrationerna väldigt mycket och hela formatet är superkul. Det är ju en seriebok!
Det enda lilla negativa är att det är lite platta karaktärer och att det går ganska fort fram. Men med tanke på målgruppen måste et gå fort fram för att barn inte ska tröttna.
Lisa är en vanlig tjej i en svensk skola. Hon trivs inte i den nya skolan och blir mobbad av killarna. Ledsen och ensam går Lisa ofta till biblioteket för att få vara ifred. Där hittar hon en bok om superhjältar som sätter fart på fantasin. Lisa funderar på vilka superkrafter hon skulle vilja ha och mormor syr en pyjamas som visar sig vara väldigt speciell.

I första boken övar Lisa på sina nya superkrafter och ger sig ut på sitt första uppdrag som superhjälte. Även om det är läskigt beslutar sig Lisa för att vara modig. Tänk om killarna i skolan skulle se henne nu! Staden behöver en superhjälte och hon vill göra människor trygga. Kanske kan Lisa förbli hemlig och bli en superhjälte som andra barn kan se upp till. Men lyckas Lisa med sitt första uppdrag? Eller lyckas tjuvarna överlista henne?