Den fjärde pakten

Bok av Kristina Appelqvist
En student faller ner från universitetets klocktorn. Ingen kan säga om det rör sig om en olycka, ett självmord eller rentav mord. Händelsen hamnar snart i skuggan av en stor donation som ska bekosta ett unikt center för forskning och göra Västgöta universitet känt i hela världen. Rektor Emma Lundgren, som återvänt efter mammaledigheten, känner sig mer och mer motarbetad av sina kolleger. Tillsammans med Helena Waller försöker hon ta reda på vad som sker och vem som ligger bakom kuppen för att få henne avsatt. Och när chefsgruppen besöker den rika donatorn på Franska rivieran inträffar ett mordförsök som får dem att inse att starka krafter verkar i det fördolda. Den fjärde pakten är den fjärde fristående delen i serien med litteraturforskaren Helena Waller i huvudrollen. I den här pusseldeckaren återkommer även rektor Emma Lundgren som läsarna mött i Kristina Appelqvists tidigare böcker.
En jättebra pusseldeckare, där du får följa personerna och inte vilka som helst. Den ena är elakare än den andre, och de drar sig inte för något. Denna bok sträcklästes och när jag läst slutet vill jag bara ha mer.
Intriger och pakter på universitetet gör att rektorn Emma får sparken. En student som dör efter ett fall från taket är starten på händelser som vävs ihop på slutet.
Under ett antal år har jag läst Kristina Appelqvists böcker med stor förtjusning. Författaren, som egentligen heter Apelqvist med ett p, har bland annat jobbat som kommunikationschef vid en högskola. Och det är i universitetsmiljö hennes deckare utspelar sig. Den fjärde pakten ingår i serien om rektor Emma Lundgren, litteraturforskaren Helena Waller och journalisten Frida Åberg.

Boken inleds med att en mansperson faller från en byggnad och slår ihjäl sig. Den här gången är det en student, men det är inte självmord utan mord. Fallet hamnar snart i skymundan. En stor donation ska bekosta ett unikt center för forskning och det fiktiva Västgöta universitet ska med detta bli världsberömt. På universitetet pågår intriger och rektor Emma Lundgren, som nyss har börjat jobba efter mammaledighet, petas från sin post och beskylls för allt möjligt. I stället är det en trio män som via ett gäng dekaner tar över makten vid universitetet. När cheferna besöker den rika donatorn i Nice händer emellertid otäcka saker.

Jag gillar det här, jag skriver det med en gång. Språk och handling flyter på bra. Författaren lyckas koppla ihop den inledande händelsen med slutet. Under tiden målar hon upp en berättelse med realistiska personporträtt. Jag anar att såväl händelser som karaktärer lånat en hel del drag från verkligheten. De ibland vassa personbeskrivningarna får mig att le och gör karaktärerna levande.

Mitt omdöme blir det högsta. Det här är en deckare som tilltalar mig mycket.