Bakom gallret

Derrière la grille
Bok av Maude Julien

“Bakom gallret : Hur jag överlevde min faders vansinne,” är en gripande bok som inte lämnar ett starkt avtryck. Det är en sann historia om författaren Maude Julien fruktansvärda uppväxt då hon som treåring flyttade med sina föräldrar till en isolerad plats. Hennes pappa ville uppfostra henne till en supermänniska genom extrema metoder, bland annat isolering.

12 utgåvor
Välj utgåva
Bakom gallret : Hur jag överlevde min faders vansinneSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177790501
Bakom gallret : hur jag överlevde min faders vansinneSvenska - Inbunden
ISBN: 9789174617948
The Only Girl in the World : A MemoirEngelska - Pocket
ISBN: 9781786074812
Only Girl in the World : A MemoirEngelska - E-bok
ISBN: 9781786071361
The Only Girl in the World : A MemoirEngelska - Inbunden
ISBN: 9781786071354
Derriere la grilleFranska - Pocket
ISBN: 9782253185543
The Only Girl in the World: A MemoirEngelska - Inbunden
ISBN: 9780316466622
Only Girl in the WorldEngelska - E-bok
ISBN: 9780316466608
Only Girl In The WorldEngelska - Pocket
ISBN: 9780316466639
“Bakom gallret : Hur jag överlevde min faders vansinne,” är en fängslande bok som inte lämnar någon läsare oberörd. Det är en sann historia om författaren Maude Julien fruktansvärda uppväxt där hon som treåring flyttade med sina föräldrar till en plats långt bort från andra människor. Hennes pappa ville försöka uppfostra henne till en supermänniska genom extrema metoder, bland annat isolering och svält. En sann berättelse som inte liknar någon annan historia.

Maude Juliens pappa ansåg att han hade goda avsikter när han försökte uppfostra henne till en supermänniska. En supermänniska enligt honom var en person med ett otroligt starkt psyke som kan klara av mycket svåra situationer. Det enda sättet att skapa detta starka psyke var att träna barnet från en så tidig ålder som möjligt. Därför flyttade familjen till en isolerad plats redan när Maude var tre år gammal. Där kunde pappan ostört utföra sina experiment på dottern.

Experimenten var riktigt fruktansvärda och det skär i hjärtat att läsa om de hemskheter som Maude blev utsatt för som barn. Bland annat behövde hon hålla fast i ett elektriskt stängsel och inte röra sig när stötarna kom, bo i en isolerad cell utan värme, endast tvätta sig i iskallt vatten, undvika kontakt med andra människor och leva på brödsmulor. Om hon visade någon form av svaghet eller bröt mot reglerna blev hon bestraffad. Straffen varierade, men gick oftast ut på att hon inte fick prata med någon eller röra sig samt att hennes matranson drogs in. Hon utrustades även med små bjällror på kläderna som signalerade till pappan om hon rörde sig. Om bjällrorna klingade blev hon bestraffad.

Hennes mamma fanns närvarande i hennes liv och ansvarade för undervisningen, men hon hjälpte inte Maude till ett bättre liv. Maude hade inte heller några vänner eftersom hon hölls isolerad. Hennes enda vänskap var de djur som fanns i hennes närhet. Dessa gav henne en enorm styrka i allt elände. Boken är framför allt en hemsk berättelse om en otänkbar uppväxt, men den har även ljusglimtar av ett barns kärlek till djur. Den visar även den styrka som finns i ett litet barn.

En otroligt gripande berättelse som jag varmt kan rekommendera.