Anders Knutas, #7

Den dubbla tystnaden

Double Silence : Anders Knutas series 7
Bok av Mari Jungstedt
Ett gäng vänner från Visby beger sig tillsammans ut på en härlig semester. Vännerna har delat mycket genom åren och de känner varandra utan och innan. Det är iallafall vad de tror. Under resans gång händer märkliga händelser och det visar sig att vännerna inte har delat med sig av sina djupaste hemligheter med varandra.
På Gotland arbetar kriminalkommissarie Anders Knutas tillsammans med sin kollega Karin Jacobsson. De arbetar med att lösa flera olika typer av mord och så är även fallet i den här boken.

Mitt i den gotländska idyllen, under en kväll i sena juli ska några vänner från ett villaområde i centrala Visby ge sig ut på den traditionella semesterresa de alltid gör varje år. Vännerna har delat på mycket och hjälpt varandra under flera års tid och att semestra tillsammans är alltså inget ovanligt. De har hjälpt varandra med festmiddagar, delat motionspass och turats om att passa varandras barn. De tycks ha ett band mellan sig och trots en del tjafs verkar det som att bandet inte kan brytas. Men under vännernas resa sker det som inte får hända.

Resan är planerad att gå mot Bergmanveckorna på Fårö och sedan ska vännerna vidare mot Stora Karlsö. Målet är att se sillgrisslorna dyka från de stora klipporna. Men mystiska saker händer under resan och kriminalpoliserna börjar undersöka saken. Det visar sig att vännerna nog döljer en hel del saker

SMS läses av fel personer, i lettiska staden Ventspils flyter en äldre man i land och en kvinna försvinner helt utan spår på en cykeltur. Det här är bara några av alla de märkliga saker som kan knytas till det sammansvetsade kompis- och granngänget från Visby.

Vad jag tycker om boken
Även om man inte har befunnit sig på Gotland är det inte speciellt svårt att känna sig hemma i de välbeskrivna miljöerna. Även när det gäller karaktärerna beskrivs de på ett bra sätt och de tillåts växa fram. Den här deckaren innehåller både spänning, ledtrådar som leder läsaren fram till vad som kan vara lösningen på fallet. Det är bara att njuta och leva sig in i historien.