Serien om Malin Fors, #4

Vårlik

Spring remains
Bok av Mons Kallentoft
I Linköping spirar vårkänslorna när solen lyser, tulpanerna blommar och alla människor börjar röra sig på gator och torg igen. Malin Fors som arbetar som kriminalinspektör hör explosionen på håll och skyndar sig till torget där den har ägt rum. Allt vänds upp och ned på några sekunder och en märklig tystnad lägger sig över staden.
Skriven i början av författarens karriär och en traditionell polisdeckare som utspelar sig i Linköping. Ett lik en utredning som bjuder på en del överraskningar. Mons senare böcker är mer händelserikare och otäckare än denna bok som är lite åt "Morden i Midsommer" stuket. Snäll läsvärd feelgood deckare.
Det är vår i Linköping och några få har tagit sig ut på stadens uteserveringar för mat, kaffe eller fika. Svalorna har tagit sig ut ur sina bon och flyger runt och försäljarna på torget säljer tulpaner i alla färger man kan tänka sig. På väg mot bankomaten går en mamma med två barn. Det lugnet ska inte få förbli länge till. Plötsligt sker en explosion som under lång tid ska komma att förändra Linköping. Vid bankomaten går inte längre mamman och de två barnen. En bit bort ligger däremot en trasig sko, en barnsko.

Malin Fors, kriminalinspektör, står i Uppståndelsens Kapell. Hennes mammas kista står framför henne, men Malin känner inget. Så hörs mullret från explosionen. Åska, tänker någon. Men för Malin tar det inte lång tid att ta sig till Stora torget. Där möts hon av den hemska synen. Blommor och grönsaker krossade, glas överallt, den trasiga barnskon och så en duva som i den plötsliga tystnaden pickar på något rött, obeskrivligt, på marken. Men vad är det egentligen som har hänt, och kommer Malin och hennes kollegor att få kontroll på allt innan fler drabbas?

Vad jag tycker om boken
Den här boken börjar lugnt, med en vårdag likt vilken annan som helst. Men plötsligt dras tempot upp. Inte på ett sätt som gör det svårt att hänga med, men på ett sätt som gör att man som läsare vaknar till. Man vill veta mer om vad som egentligen hänt och man vill få reda på hur det gått.

Ett brott mot barn är många gånger det allra värsta brottet. Här sker det precis i bokens början. Sedan fortsätter handlingen. Som läsare blir du fast. Du vill inte sluta läsa, inte förrän du fått veta att den skyldige verkligen är fast och så kommer att vara under lång tid framöver.