Solsvärta

Bok av Marianne Cedervall
Det här är den femte delen i bokserien Mirjam och Hervor. Mirjam har följt med sin kärlek Calle till Västerås där han ska jobba med hotade fågelarter. Samtidigt har Hervor rest ut i Europa för att försöka få klarhet i vad som egentligen hände barndomsvännen Satu. En dag hittar hon en fågelvinge och fylls av onda aningar.
En serie som jag har läst och gillat är Marianne Cedervalls böcker om Mirjam och Hervor. Av nån anledning har jag lyckats missa del fem och del sex. Det gick ju inte an. På bokrean 2021, i fysisk bokhandel, köpte jag den sjätte delen och en vecka senare hittade jag den femte delen, Solsvärta, även den i fysisk bokhandel.

Solsvärta börjar med att Mirjam och Hervor strålar samman på Gotland. Där är de i ungefär en tredjedel av boken. Sen följer Mirjam med sin Calle till Västerås där han jobbar med ett projekt som går ut på att skydda den hotade pilgramsfalken. Tre falkungar ska placeras ut och det är nåt som oroar stans duvslagsägare. Hervor ger sig i stället ut i Europa för att leta efter sin barndomsvän Satu som hon siktat i en syn tillsammans med en brevduva. Men när hon hittar en vinge från en koltrast, en solsvärta, fylls hon av onda aningar. Hervor och Mirjam strålar samman i Västerås. Och där sker det flera mord. På fåglar först, sen…

Det här är en lite annorlunda spänningsroman. Inte direkt nån kriminalroman (även om där sker brott och polisen inkallas) eller ens en thriller, men spännande – och lite roligt och sorgligt – är det. Precis en sån bok jag behövde läsa just nu. Författarens huvudkaraktärer, en läkare och en synsk kvinna som svär som en borstbindare, är kanske inte rakt igenom realistiska nån av dem, men de kompletterar onekligen varandra och för berättelsen framåt på ett alternativt vis.

Mitt omdöme blir högt. Jag fick en stunds enkel avkoppling.
Solsvärta är en udda historia om brevduvor, pilgrimsfalkar och tanter som får konstiga syner som tar dem ut på alla möjliga äventyr. Cedervall koncentrerar ofta handlingen i sina böcker till ett stort intresse, och den här gången är det fåglar som hamnat i fokus. Man blir som läsare oerhört intresserad av fågelsorterna och engagerad i kampen för deras fortlevnad. Jag tycker också mycket om Cedervalls sätt att långsamt skapa en väv av trådar som man till en början inte alls fattar hur de hör ihop. Försvunna barndomsvänner, pilgrimsfalksprojekt och arga duvägare utgör tillsammans en riktigt mysig deckare med härliga tvister som kommer få även den mest rutinerade deckarläsaren att tappa hakan.