Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig

Bok av Bodil Malmsten
Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig är en loggbok, en journal, en dagslägesberättelse, en bildningsroman med början och slut. En höst övergår i vinter, en vinter i förhoppning om vår. Dagarnas skum blåser undan; fakta, fiktion, elände, komik. Världen passerar igenom människan som skriver den: förortsupproren i Frankrike, passenheten i Stockholm, The Shield, Paris Hilton, Orhan Pamuk, poesi. Och mullvadarna, dessa mullvadar i sina tunnlar under mitt hus. Boken är rikt illustrerad i färg med 94 fotografier och illustrationer av författaren. BODIL MALMSTEN [1944?2016] föddes i Bjärme i Jämtland. Hon fick sitt genombrott som poet 1984 och har sedan dess ? med sina romaner, diktsamlingar och pjäser ? blivit en av våra mest lästa och folkkära författare. Pressröster »Boken med dess blandning av högt och lågt, eget och andras material och även av mycket bra och mindre bra kräver en författare av Malmstens kaliber för att kunna bli den njutbara läsning den är.« Paulina Helgesson, Svenska Dagbladet »Det är alltså den suveräne improvisatörens självsäkra släntrande på lina vi bevittnar, och glöm för ett tag de riktiga romanerna, de stora satsningarna, den pliktskyldiga leveransen av duktigheter till Augustprisfesten. [...] Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig är en vacker bok, generöst illustrerad av Malmsten själv. Det skenbart tillfälliga i den gör den levande.« Carl Erland Andersson, Göteborgs-Posten
Inte förrän hösten 2022 läste jag nån bok av Bodil Malmsten. Det är skamligt! Jag hade hört och hör fortfarande så mycket positivt om hennes böcker. Nu blir det dessvärre inga fler nya böcker som kommer ut eftersom författaren gick bort 2016. Tur att det finns ett antal att söka efter second hand eller på bibliotek. I oktober hittade jag Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig i pocket på ett antikvariat.

Det här är en loggbok, en dagslägesberättelse, enligt baksidestexten. Jag skulle säga att den är en sorts blogg fast i bokform. I korta texter och med illustrerande foton skriver författaren om högt och lågt i sin tillvaro, om Sverige och Frankrike. Det blir en början för mig att lära känna henne.

Och ja. En början är det sannerligen. Jag tycker att boken mest består av fragment och har svårt att känna mig bekväm med detta rastlösa hoppande författaren gör i tankarna. Men… jag tänker fortsätta på inslagen bana och läsa nåt mer av Bodil Malmsten, en roman kanske..?

Mitt omdöme om den här boken blir medel.