Ulf Holtz och Pia Levin, #3

Det som vilar på botten

Bok av Varg Gyllander
En ensam hamnkapten tittar ut över havet. Kryssningsfartyget M/S Vegas lanternor dyker inte upp i den nattsvarta horisonten som de brukar. Någonting har hänt. En händelse som kriminaltekniker Ulf Holtz blir indragen i och som kommer sätta honom på svåra prov, både professionellt och privat. Kollegan Pia Levin kämpar med sina egna demoner medan hon utreder en familjetragedi som ingen tycks bry sig om. En hel familj har hittats död och man misstänker att det rör sig om ett utvidgat självmord. Men det är något som inte stämmer. Levin börjar utreda fallet på egen hand, trots ett kompakt motstånd.
Författaren Varg Gyllanders böcker om kriminalteknikern Ulf Holtz och hans kollega Pia Levin upptäckte jag av en händelse. Hösten 2016 köpte jag hans debutdeckare Somliga linor brister second hand för tio kronor. Det blev inte tillfälle att läsa boken förrän i slutet på året, men när jag väl gjorde det blev jag förtjust. Boken var förstås otäck och samtidigt väldigt realistisk. I mitten av maj 2017 hittade jag den tredje boken i serien om kriminalteknikerna Holtz och Levin av en händelse när jag besökte en annan second hand-affär. Även Det som vilar på botten kostade en tia.

Ett manslik och en familjetragedi med mord och självmord är två fall som utreds av Ulf Holtz respektive Pia Levin. Samtidigt har de båda teknikerna det tufft i sina privatliv, precis som kriminalare alltid tycks ha i litteraturen. Ulf Holtz kvinna är försvunnen och Pia Levin kämpar med demoner från det förflutna. De båda fallen visar sig innehålla inte bara mord utan övergrepp i form av våldtäkt och barnpornografi.

Författaren är inte bara författare utan också presschef vid Stockholmspolisen. Inte konstigt att även den här boken känns realistisk. Riktigt spännande är boken, men det blir lite för rörigt när de två huvudberättelserna löper parallellt och när dessutom kriminalteknikernas privatliv blandas in. Bitvis har jag svårt att hänga med, trots att boken är ganska snabbläst.

Mitt omdöme blir medel.