Det som vilar på botten

Ulf Holtz och Pia Levin, #3
Bok av Varg Gyllander
Ulf Holtz kallas mitt i natten ut till kryssningsfartyget M/S Vega som ligger och cirklar i ett stormigt hav utan tillstånd att angöra land. En man har hittats död i fartygets omgjorda spa-avdelning och det är först oklart vilket lands polis som ska leda utredningen. När den första förvirringen har lagt sig, börjar Holtz undersöka brottsplatsen och påbörjar snart en mordutredning. Kryssningsfartyget går tillbaka till Stockholm där det blir liggande vid kajen medan Holtz försöker bringa klarhet i mordet. Samtidigt jobbar Pia Levin med en uppslitande utredning: en hel familj hittas död och utredarna misstänker att det rör sig om ett utvidgat självmord där mamman har mördat sin familj och därefter tagit sitt eget liv. Levin börjar på egen hand utreda fallet trots ett kompakt motstånd. Utredningen blir plågsam för Levin som vägrar ge sig och hon går mot en oundviklig kollaps. Varg Gyllander är författaren som vet hur det fungerar bakom kulisserna efter många år hos Polisen. Men han förlorar sig, trots det, aldrig i detaljer och vet att berätta en spännande historia. Hans böcker om det kriminaltekniska teamet är översatta till flera språk och har mottagits mycket väl av läsarna. Ljudbok: 1 MP3-CD Speltid: 9 t. 40 min. Uppläsare: Eva Röse
8 utgåvor
Välj utgåva
Det som vilar på bottenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176979921
Det som vilar på bottenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176979914
Det som vilar på bottenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789170028694
Det som vilar på bottenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789170366338
Det som vilar på bottenSvenska - Okänt
ISBN: 9789150916683
Det som vilar på bottenSvenska - E-bok
ISBN: 9789150717235
Det som vilar på bottenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176979907
Det som vilar på bottenSvenska - Pocket
ISBN: 9789187135002
Författaren Varg Gyllanders böcker om kriminalteknikern Ulf Holtz och hans kollega Pia Levin upptäckte jag av en händelse. Hösten 2016 köpte jag hans debutdeckare Somliga linor brister second hand för tio kronor. Det blev inte tillfälle att läsa boken förrän i slutet på året, men när jag väl gjorde det blev jag förtjust. Boken var förstås otäck och samtidigt väldigt realistisk. I mitten av maj 2017 hittade jag den tredje boken i serien om kriminalteknikerna Holtz och Levin av en händelse när jag besökte en annan second hand-affär. Även Det som vilar på botten kostade en tia.

Ett manslik och en familjetragedi med mord och självmord är två fall som utreds av Ulf Holtz respektive Pia Levin. Samtidigt har de båda teknikerna det tufft i sina privatliv, precis som kriminalare alltid tycks ha i litteraturen. Ulf Holtz kvinna är försvunnen och Pia Levin kämpar med demoner från det förflutna. De båda fallen visar sig innehålla inte bara mord utan övergrepp i form av våldtäkt och barnpornografi.

Författaren är inte bara författare utan också presschef vid Stockholmspolisen. Inte konstigt att även den här boken känns realistisk. Riktigt spännande är boken, men det blir lite för rörigt när de två huvudberättelserna löper parallellt och när dessutom kriminalteknikernas privatliv blandas in. Bitvis har jag svårt att hänga med, trots att boken är ganska snabbläst.

Mitt omdöme blir medel.