När du vänder dig om

Bok av Pernilla Ericson
En kvinna blir brutalt våldtagen av en okänd man i sitt eget hem på Södermalm i Stockholm. Förövaren kan gripas på plats och vid första anblicken ser det ut som ett enkelt ärende. Men ingenting är som det verkar. Det fanns en inbjudan. Ett meddelande om hårdhänt sex. När Erlagruppen åter samlas, tar de sig an ett fall präglat av kvinnohat. Utredningsteamet jagar någon, eller några, som inte skyr några medel för att terrorisera kvinnor. En stulen identitet på nätet blir ett effektivt vapen. Och skräcken sprider sig.Samtidigt kämpar polis Liv Kaspi med sitt privatliv. Hon älskar en man med en bakgrund i den undre världen - men kan hon lita på honom? --- Pernilla Ericson har varit verksam som reporter och redaktör sedan tonåren och har arbetat på flertalet magasin, på Aftonbladet och med olika produktioner för TV4. Nu är hon tillbaka med sin mest pulshöjande thriller hittills.
I början av boken blir en kvinna brutalt våldtagen av en man som kommer hem till henne. Han vill sen sova kvar och kvinnan lyckas larma polisen.
Mannen kan gripas på plats och vid första anblicken tror man att det är ett enkelt fall.
Men inget är som det verkar.
När de förhör mannen kan han visa på sin telefon att han har blivit inbjuden av kvinnan att komma hem till honom.
De har haft kontakt ett tag och han har trott att hon är med på det.
Polisen hittar alla bevis i kvinnans telefon.
Men hon har aldrig bjudit in honom eller kontaktat denne man.
Vem har skickat meddelande från hennes telefon? Hur har den kunnat bli kapad?
Vem är det som gör en sådan fasansfull sak?
Och framför allt, kommer det att ske igen?

Det kommer det och polisen Liv, en tuff tjej med stort hjärta som klappar för den fd kriminelle Rickard och den supersmarta hackern Aminah gör allt för att spåra gärningsmannen innan han slår till igen.
De möter ett utstuderat kvinnohat som de aldrig har skådat.
Det här är en ursinnig gärningsman som hatar kvinnor.

Samtidigt kämpar Aminah med sitt trasiga förflutna och en pappa som slog henne.
Hon är livrädd att han ska komma tillbaka.
Hon har satt spår på honom och tror att han befinner sig i Tyskland. Tills hon en dag inser att den hon spårar inte är hennes pappa...
Han kan befinna sig vart som helst. På väg till henne för hämnd.

En väldigt bra intrig, otroligt sympatiska personer och nagelbitande spänning.
Jag måste läsa mer i denna serie.
Jag är så glad att jag snubblade över Pernilla Ericsons serie om Erlagruppen. Serien är både spännande och realistisk. Böckerna tar upp kriminalfall som skulle kunna vara tagna ur verkligheten. Samtidigt noterar jag att författaren nog har sneglat lite på såväl amerikanska som brittiska TV-serier om rättsmedicinare. En och annan karaktär har tydliga likheter med andra litterära karaktärer också. Men det är helt OK. Det enda som inte känns riktigt bra är att jag har slagit ihop pärmarna i pocketboken av den senaste delen i serien, När du vänder dig om. Blir det ingen fortsättning, tro?

Den pensionerade kriminalprofessorn Edith Barry samlar för tredje gången polisen Liv Kaspi med flera i Erlagruppen. Denna gång är uppdraget att lösa en serie överfall och våldtäkter. Kvinnor överfalls och våldtas där de tror de är som tryggast. Våldtäktsmännen kan gripas, men fallen är mer komplicerade än så. Det handlar om andra personer som utnyttjar kvinnor och stjäl deras identiteter på nätet. Därefter skickar de fejkade meddelanden via till exempel dejtingsajter till männen som tror att det är ”fritt fram”. Som vanligt blandas fallen med privatliven bland gruppmedlemmarna. Aminah känner sig förföljd och Liv undrar om hon kan lita på Rickard.

Det är mycket otäckt och mycket spännande redan från start. Men jag blir orolig. Pocketutgåvans omfång är under 300 sidor. Ska Erlagruppen kunna lösa fallet på så få sidor? Dessutom tecknar författaren den här gången mer ingående och personliga porträtt av sina karaktärer. Som läsare blir en därför än mer engagerad i såväl fallen som gruppmedlemmarnas liv – för, som sagt, de går ju in i varandra. Den gemensamma nämnaren är kvinnors utsatthet. Mycket realistiskt skildrat – inte alls otänkbart att nåt sånt här kan hända. Detta är trots det tunga temat en kriminalroman jag läser snabbt.

Mitt omdöme blir det högsta.
Tredje boken om Erla-gruppen och lika bra som de tidigare delarna! En kvinna blir våldtagen i sitt hem, problemet är att gärningsmannen kan visa upp en konversation där kvinnan bjudit in honom och instruerat honom vad han ska göra. En bladvändare! Jag hoppas det kommer fler böcker i serien!
Asså wow säger jag bara!

Detta e den tredje,fristående, delen om Erlagruppen. Jag har inte läst dom andra två, men kommer göra det för detta e bland dom bästa böckerna jag läst
Sådan berättelse, sådan inlevelse! Spänning från start till slut!
Läste ut boken på en dag!
Rekommenderas varmt!
"När Du vänder Dig om" är den tredje fristående boken om Erlagruppen, skrivna av Pernilla Ericson. Alla böcker kan läsas oberoende av varandra. En kvinna blir brutalt våldtagen av en okänd man i sitt eget hem på Södermalm i Stockholm. Mannen grips på platsen, det som verkar enkelt, visar sig vara allt annat än just det. Erlagruppen tar sig an ett fall präglat av kvinnohat. Det är en ruggig, tät och otäck, men briljant historia som Pernilla bjuder på. En riktig bladvändare till bok, som jag inte kan lägga ifrån mig förrän jag kommit till slutet. Jag hoppas att Pernilla är här för att stanna med sitt författande, och jag kan varmt rekommendera denna bok.