Maskarna på Carmine Street

Nesser, H: Perspektive des Gärtners/4 CDs
Bok av Håkan Nesser
Det är inte bara kistbegravningar och en bekant TV-serie som utspelar sig six feet under, Håkan Nessers nya New York-roman gör det också, i ett mörker som befolkas av stulna diktrader, synska, manipulativa författare, komplicerade, innebördsdigra lögner, giftiga bokstäver, skingrade älskande och trofasta, hoppingivande hundar och privatdetektiver. Maskarna på Carmine Street är en kärleksroman med förhinder om priset för blind förälskelse. Den utspelar sig i ett New York där Edgar Allan Poes Korp ännu förmedlar kryptiska meddelanden från de döda, dystert mässande sitt "Aldrig mer, aldrig mer", med tydliga ekon från debut- och kärleksromanen Koreografen. Likväl representerar Maskarna på Carmine Street en ny fas i författarskapet, en ny värld. Om romanen Skuggorna och regnet, som på sitt sätt fullbordar 60-talsskildringen i Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte iKumla, skrev Marie Peterson när den var ny i Dagens Nyheter: "Efter den här boken kan vad som helst hända ... Nesser skriver så det blänker". Såtillvida blänker verkligen den nya, fristående romanen av Håkan Nesser. Maskarna på Carmine Street, som vidareutvecklar New York-temat från Skuggorna och regnet, lyser som bara nymånen och ett författarskap i tillväxt kan.
Jag har haft svårt för Håkan Nesssers böcker – och jag vet inte riktigt varför. För när jag har läst böcker av honom har jag de senaste gångerna tyckt att det var väldigt bra och välskrivna böcker. Min motvilja har kanske handlat om de fantasimiljöer författaren har skapat kring sin karaktär kommissarie van Veeteren.

Boken Maskarna på Carmine Street är en helt separat bok och inte nån polisroman eller deckare. Men den är väldigt spännande och om jag måste genrebestämma den är den nog en psykologisk thriller.

Den här romanen handlar om författaren Erik Steinbeck och hans fru Winnie Mason. De flyttar till New York efter att deras fyraåriga dotter Sarah har tagits av en främmande man. Sarah har, när boken startar, varit försvunnen i 17 månader. Medan Erik skriver på en ny roman målar Winnie. De kommunicerar mindre och mindre med varandra. En dag lämnar Winnie Erik och hemmet. Då har Erik redan låtit en pensionerad privatdetektiv spana på hustrun. Eriks och Winnies förhållande startade på sätt och vis med ett märkligt sammanträffande. Och såna sammanträffanden fortsätter genom hela boken.

Den här boken gillar jag genast. Hade jag haft möjlighet skulle jag ha sträckläst den, som sagt. Det är en riktig bladvändare och den är svår att släppa. Boken är inte otäck, sitt tema till trots, den är bara… mystisk. Lika mystisk som Winnie Mason visar sig vara. Romanen är välskriven och med flera skumma ingångar lyckas författaren lotsa berättelsen i mål utan att jag gissar slutet i förhand.

Mitt omdöme blir det högsta. Nu ska jag läsa mer Nesser!