Lövberga, #5

En ensam färd

Bok av Göran Redin
I den sista boken i serien om Karin och Erik från Lövberga och deras upptåg under 1600-talet får vi följa syskonparets respektive resor i Europa, vilka kantas av hemlängtan, hemliga uppdrag och livshotande händelser. Samtidigt lever familjen fridfullt på den lilla gården därhemma tills en gammal incident kommer upp till ytan och hotar att sätta allt på spel.
Den femte och avslutande delen i Lövberga-serien är ganska lik de tidigare: tvillingarna Erik och Karin slår sig fram i världen på ett sätt som känns långt från troligt för ett par bondebarn från den östgötska slätten medan storebror Anders dras med olyckor på gården i Björsäter. Redin kan sin 1600-talshistoria, men berättarmässigt skaver mycket: hur troligt är det att fröken Oxenstierna får oäkta barn med en lägre officer och dessutom får gifta sig med honom; husfrun hjälper till vid barnafödsel med egen erfarenhet av 10 barnsängar - för att 5 kapitel senare påpeka att hon inte beklagar det faktum att hon aldrig fick uppleva en egen familj och när Annika "med kvinnans uråldriga rätt ansvarade för maten"! WTF?!
Jag rekommenderar hellre Maria Gustavsdotters böcker om prästdöttrarna om man vill ha en trovärdig bild av 1600-talets vardagsliv, måste jag erkänna.
En ensam färd är den femte och avslutande delen om syskonen på Lövberga Gård som utspelar sig under 1600-talet. Det är en välskriven serie som utspelar sig under en intressant tidsperiod och jag har länge sett fram emot att få veta hur det går. En ensam färd är lite seg att komma in i, egentligen beror det nog inte så mycket på boken utan mer på att det har gått nästan tre år sen jag läste delen innan och jag har glömt en del. Det tar lite tid innan minnet friskas upp och jag kommer ihåg karaktärerna men när jag väl gjort det så är det trivsam läsning att återse karaktärerna och livet på Lövberga Gård. Utöver att det är en trevlig berättelse så känns det också som att få en liten historielektion i hur livet kunde se på 1600-talet, vad de kämpade med, vad de åt och hur livet som ensam kvinna kunde se ut. Författaren målar upp en trovärdig bild av hur det såg ut på den tiden och jag slås av vilket enormt researcharbete författaren måste ha gjort. Det är detaljerat och miljöbeskrivningarna är så välgjorda att det känns som jag står där på ett hörn och kikar. Hela serien är skickligt berättad och rekommenderas varmt till alla som gillar storslagna historiska romaner!