Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd

Bok av Lena Nordenjack
Jan lever tillsammans med sina tre föräldrar, mamman Elna som är snäll och den godhjärtade mamman Rosa och hippiepappan Paul. Familjen bor tillsammans i en stor lägenhet i Linköping. För Jan är rutiner a och o, vilket har att göra med hans autism. I boken får läsaren följa Jan som för första gången ska ta hand om konstgalleriet i stan helt ensam.
En rolig, galen och absurd historia som utspelas i Linköping, Venedig och New York. Autistiske Jan jobbar på ett galleri som ägs av Vincent Grappa. Jan gillar sitt jobb och särskilt några Andy Warholinspirerande screentryck. Jan känner dock på lukten att de är äkta. Några veckor innan en vernissage för en dansk konstnär besöker Vincent Konstbiennalen i Venedig. Men han blir försenad och Jan får ordna vernissagen själv. Enda hjälpen han har är sin väldigt speciella familj. Nordenjack har skapat ett galleri av helt underbart roliga och udda karaktärer, nästan så man undrar om hon själv ätit några av kexen som bjuds på vernissagen. Skildringarna av Linköping stämmer väldigt bra. Känns som jag promenerade nästan samma väg till mitt jobb då jag gick förbi ett galleri och hårsalong. En rolig och underhållande bok som jag småleende rekommenderar!
Det här är en berättelse om Jan L Ohlsson. Han bor tillsammans med sina två mammor och sin pappa i en lägenhet i Linköping. Jan är något autistisk och har därför inte haft så lätt att få arbete. Men genom sitt konstintresse hamnade han till slut på ett konstgalleri hos Vincent Grappa. Grappa är själv chef på galleriet och i sin tur bipolär, men så länge han tar sin medicin går allt bra. Det blir just medicinen som blir ett problem. Vincent åker på inköpsresa till Venedig och där försvinner medicinen. Det gör att Vincent inte riktigt är sig själv och han glömmer helt av att Jan sitter i Linköping med ensamt ansvar för ett galler. Vad han också glömmer är att det snart ska vara vernissage med en känd dansk konstnär i galleriet.

Jan å andra sidan vet att det i galleriet finns tre screentryck med påvemotiv inspirerade av Andy Warhol. Eller ja, Vincent tror att det är screentryck, men Jan vet att det är tal om äkta vara. Det finns dock någon annan som också vet att de är äkta. Den här mannen sitter på andra sidan Atlanten och vill ha hem de påvar han anser är hans. Mannen skickar därför sin butler och tillika älskare Steve för att få hem målningarna. Under tiden tar en inte ont anande Jan hand om galleriet och börjar planera för vernissage medan Vincent roar sig på annat håll.

Vad jag tycker om boken
Det här är faktiskt inte alls en bok jag fastnat för. Den ska vara humoristisk men jag måste tillhöra den skara som inte finner det roliga. Bokens kapitel känns närmast tjatiga och det känns som att man läser och läser men inte kommer närmare slutet. Till slut hoppar man gärna över mening efter mening eftersom det känns som att de inte tillför berättelsen något. En del partier i boken känns nästan dråpliga och det är väl inte förrän i bokens sista kapitel som man kan känna att handlingen förs framåt i en lite snabbare takt. För den som vill ha en bok där saker och ting utvecklas snabbt är den här inte rätt val.

Titeln och baksidetexten kan kännas lockande och visst kan det vara trevligt att läsa om Jan och hans familj med två mammor, eller överlag om människor som inte fungerar riktigt på det sätt man är van vid, men i den här boken blir det lite för mycket, i alla fall för min smak.