korpsystrar

Bok av Bettina Bieberstein Lee
En psykologisk thriller om skuld, skam och makt Journalisten Hanna Axelsdotter brinner för kvinnofrågor och kan inte glömma fallet Nora, den unga kvinnan som snart ska friges från ett mångårigt fängelsestraff. Hon minns hennes känslokalla framtoning vid rättegången som Hanna rapporterade om, det vackra ansiktet utan spår av ånger. I ett försök att förstå de bakomliggande mekanismer som leder till en våldsam handling bestämmer sig Hanna för att intervjua Nora i fängelset. Inför kameran rullas Noras och hennes syster Linns livsberättelse upp. En berättelse om vad skuld och beroende gör med människor och som mynnar ut i ett triangeldrama där maktbalansen rubbas. Nora och Linn växer upp i en dysfunktionell familj. Deras utforskande av sin sexualitet slutar i katastrof och systrarna skiljs åt mot sin vilja. De återses först som unga vuxna för att begrava mamman. Systrarna börjar trevande närma sig varandra igen. Men kan de verkligen glömma det som hände när de var små? Nora bär på skuldkänslor, men känner sig oförmögen att prata om dem. Även Linn, som visar upp en fasad av ett lyckat liv med fin våning, rik man och nyfött barn, har svårt att öppna sig. När Linns tonåriga styvdotter My plötsligt försvinner dras systrarna in i varandras liv på allvar. Ett samtal från en ung tjej förändrar allt och Nora inser att inte bara My är i fara utan även Linn. Kan Nora gottgöra henne en gång för alla? Korpsystrar är den första, fristående delen med journalisten Hanna Axelsdotter.
4 utgåvor
Välj utgåva
KorpsystrarSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188429438
KorpsystrarSvenska - E-bok
ISBN: 9789188429483
KorpsystrarSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789175238579
KorpsystrarSvenska - Pocket
ISBN: 9789188429643
Efter en lite trevande och rörig start av boken så kommer jag allt mer in i historien. En mörk och tragisk berättelse om två systrar som skiljs åt av sina föräldrar i ung ålder. I vuxen ålder hittar de till slut tillbaka till varandra om än lite avvaktande. Trots att de levt sina liv åtskilda kommer deras liv och framtid flätas samman och en brutal tragedi kommer för alltid knyta dem samman. I bakgrunden av berättelsen figurerar journalisten Hanna Axelsdotter som gör en intervju med Nora, den äldre av systrarna. Genom hennes intervju rullas hela historien upp, men bara det som Nora väljer att berätta. Det finns vissa hemligheter som måste skyddas till varje pris.

Boken Korpsystrar är en psykologisk thriller som börjar ganska lågmält men ju mer man läser desto mer stiger spänningen och man sugs in i berättelsen om de två systrarna. Men det är också ett relationsdrama där man som läsare får följa systrarnas uppväxt och deras relation till varandra men även deras relation till övrig familj och partners. Det är också en historia om kvinnors utsatthet och mäns utnyttjande, om ett maktspel och girighet och en önskan om att härska över andra.

En väldigt annorlunda svensk thriller som stannar kvar hos mig ett bra tag efter att jag läst sista sidan och ju mer jag funderar på boken desto mer uppskattar jag den.