Det som göms i snö

Bok av Carin Gerhardsen
NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMAN Första boken efter populära Hammarbyserien är en psykologisk thriller med gastkramande intrig och fullständigt oväntade vändningar. Ett otroget kärlekspar sätter sig i bilen för att hitta en avskild mötesplats. En ung, vilsen kvinna får oväntat lift av en främling. En man kör för fort på de snötäckta vägarna. Alla inblandade har passerat samma ravin. Men bara en har kört någon av vägen, bara en har lämnat någon att dö. Från att inte ha känt till varandra knyts de samman av en eskalerande våldsspiral, och fastän ingen av dem känner till hela bilden är det ändå någon som vet tillräckligt för att berätta historien. Det som göms i snö är en oförutsägbar psykologisk thriller, där ingenting är vad det ger sig ut för att vara. Skuld, hat och destruktivitet är det bränsle som driver berättelsen framåt, och i fjärran hägrar hämndens ljuva eufori. CARIN GERHARDSEN är matematikern som bygger mordgåtor likt ekvationer. Hon är en internationell bästsäljare vars böcker översatts till mer än 25 språk och sålt i mer än 3 miljoner exemplar. Alla åtta delarna i Hammarbyserien har legat överst på försäljningslistorna och hennes böcker är ett givet inslag i svenska bokhyllor.     Sagt om Det som göms i snö: "Milda makter. Vilken thriller Carin Gerhardsen har kokat ihop!" Blekinge Läns Tidning "Oerhört skickligt En av de allra bästa svenska kriminalberättelserna i år." Östra Småland "Otroligt spännande! Otroligt skickligt!" SVT Go kväll "Nervkittlande! Oväntade vändningar är det gott om i Gerhardsens nya bok." Östersunds-Posten "Psykologisk thriller med oväntade turer En spännande historia där läsaren svävar i ovisshet ända till de sista sidorna." Ölandsbladet "Skickligt uppbyggd där inget är vad det först verkar vara." Tidningen Tara
Spännande berättelse där olika personers öden vävs samman. Spänningen stegras för varje kapitel och till slut faller alla bitar på plats. Mycket läsvärd!
En serie deckare som jag har läst med stor behållning är Hammarbyserien av Carin Gerhardsen. Riktigt ruggiga böcker alla åtta: Pepparkakshuset, Mamma, pappa, barn, Vyssan lull, Helgonet, Gideons ring, Hennes iskalla ögon, Tjockare än vatten och Falleri fallera falleralla. Därför tvekade jag lite innan jag köpte författarens senaste bok, Det som göms i snö – den är ju helt fristående från Hammarbyserien.

Den här boken utspelar sig både 2014 och 2018. Berättarna är flera, en del både i dåtid och nutid. Själva storyn kretsar runt en trafikolycka i kallaste vintern. Dels är det en man och en kvinna som vänsterprasslar, dels är det en ung kvinna som får lift av en okänd man. Och så är det mannen som kör för fort. De tre bilarna närmar sig en ravin när olyckan sker. Nån lämnar nån att dö. Främlingarna förbinds med varandra – vare sig de vill det eller inte. Ingen av dem har hela bilden klar för sig, men nån vet uppenbarligen tillräckligt…

En kan säga att det här är mer åt psykologiska thrillerhållet än deckarhållet. För ju längre in i boken jag kommer desto mer förstår jag att historien inte är särskilt enkel. Först tycker jag att boken är spännande. Sen blir boken bara… väldigt bra. Kapitlen är relativt korta och det bidrar till att föra historien framåt ganska fort. Språket är inte tillkrånglat heller och karaktärerna är trovärdigt skildrade. Jag känner till exempel hur illa fyllona luktar, om en säger så.

Mitt omdöme kan inte bli nåt annat än det högsta. Den som vill läsa nåt riktigt spännande gör rätt i att välja den här boken.
Det börjar ganska dramatiskt med en bilolycka och man får följa de olika personerna som på ett eller annat sätt är knuten till olyckan. Det finns en dåtid 2014 då olyckan skedde och 2018 där efterspelet sker. Uppbyggnaden är riktigt fiffig och det blir superspännande att läsa. För mig är det en klockren bladvändare.
En dag för fyra år sedan sitter Sandra i en främmande mans bil. Hon har fått skjuts hem efter att den beställda taxin inte dykt upp. Jeanette sitter samtidigt i en annan bil ståendes på en enslig väg tillsammans med sin hemliga älskare.

Denna eftermiddag kommer en bil att köra av vägen och störta ner i en lavin. I samma stund förändras livet för flera personer. Olyckan ses som en tragisk singelolycka. Men är det hela sanningen?

"Det som göms i snö" är riktigt bra. De korta kapitlen gör att man hela tiden " bara ska läsa ett kapitel till". Som läsare blir man gång på gång överraskad då berättelsen byter riktning och allt man trodde man visste sätts på ändå.

Bra bok. Rekommenderar. Läs den