I fel sällskap

Bok av Viveca Sten
Nora Linde arbetar som åklagare och en dag får hon Minas fall på bordet. Mina lever i ett destruktivt förhållande där hennes man misshandlar henne. Hennes man är också ledare i en stor narkotikaliga i Stockholm. Ska Nora lyckas rädda Mina och hennes son och få Andrei fälld i domstol?.
Denna deckare gjorde ett stort intryck på mig, och jag kunde knappt lägga ifrån mig boken. Den skiljer sig från de flesta deckare i och med att den inte berör ett mord, men konflikten kring kvinnomisshandel och våld i nära relationer skapar ändå ett ypperligt tema för en bok av detta slag.
Boken är väldigt välskriven och läsvärd, samt lämnar garanterat ett intryck hos läsaren.
Jag gillar att läsa böckerna först och se filmer/TV-serier baserade på böckerna sen. Därför tvekade jag inte en sekund när jag köpte Viveca Stens senaste bok i Morden i Sandhamn-serien, I fel sällskap. Boken kom ut i maj 2018 och jag köpte den i maj 2018 (den 24 maj). Men till min stora, stora besvikelse hade boken då nyligen visats som TV-serie i två delar på TV4. Nu följde tack och lov inte TV-serien boken helt och hållet, vilket är ett av skälen till att jag vill läsa böckerna först, se film/TV-serier sen. Men jag visste ju hur boken skulle sluta… Nej, händer det här en gång till tänker jag sluta köpa böckerna om Nora Linde. Det här var verkligen inte OK. Jag tänker att när jag trots allt betalar så mycket i den fysiska bokhandeln vill jag inte bli lurad. Lurad är inte det enda jag känner mig, jag känner mig rätt snopen också.

Den här gången är det en annorlunda kriminalroman författaren har skrivit. Här är inte mord i centrum utan kvinnomisshandel. Läsaren får följa Mina som tillsammans med sin späde son Lukas knappt lyckas ta sig levande från Andreis, make och far till barnet. Andreis kommer från Bosnien och hur han har skadats av inbördeskriget där får läsaren veta genom tillbakablickar i tiden. Andreis vill skapa sig ett bra liv i Sverige, men ett bra liv i hans mening innebär inte ett liv utan kriminalitet. Dessutom har Andreis väldigt kort stubin, nåt som inte bara Mina får erfara…

Boken skildrar på ett realistiskt sätt hur det är att leva i ett förhållande där våld har en stor plats. Och på sätt och vis är jag glad för att TV-serien inte följer boken fullt ut. Allting har inte tagits med i filmatiseringen och det som visas på TV stämmer inte helt med det som en kan läsa i böckerna. Jag tycker till exempel att Nora Linde och både hennes kärleksliv och yrkesliv skildras totalt olika. Samma gäller för polisen Thomas Andreasson. Karaktärerna skiljer sig också åt – ganska mycket.

Och ja. Boken är bättre, men jag är som sagt snopen, känner mig lurad och besviken. Därför kan jag inte ge högsta omdöme, bara högt.
Del 9 i serien Morden i Sandhamn och jag tycker denna är välskriven, trovärdig och väldigt underhållande. Så gillar jag karaktärerna i böckerna väldigt mycket och är nyfiken på hur det hela ska utvecklas.
Det här är en thriller skriven av Viveca Sten. Boken är den nionde boken i serien Morden i Sandhamn och handlar om Nora Linde, åklagare, och Thomas Andreasson, polis.

I den här boken har en av de största narkotikaligorna i Stockholm anklagats för ekobrott eftersom att ledaren inte kan fällas för handel med droger. Nora Linde ska ha hand om fallet men det visar sig bli rejält mer komplicerat än hon trott. Mina, en ung kvinna, försöker fly från sin man eftersom att han misshandlat henne och i det här ska hon också skydda sin son. Men hon är huvudvittne i Lindes fall, men det gäller att hon ska våga vittna. Minas man gör allt för att få tillbaka sin hustru, även om det är på bekostnad av människor i Minas närhet. Nora Linde tar allt mer risker för att Mina ska klara sig och Thomas Andreasson blir mer och mer inblandad i fallet. Samtidigt börjar även hans äktenskap falla sönder.

Vad är bra och mindre bra i boken?
Boken har ett rejält driv och den är lätt att läsa samt att följa med i. Kapitlen är korta och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Något som läsare som tagit del av de andra böckerna i serien kan sakna är antagligen själva Sandhamn. Plötsligt utspelar sig böckerna inte där längre. Boken har inte heller samma struktur som de tidigare böckerna i serien. Man kan sakna det där mysteriet och fallet som plötsligt får sin upplösning.

Rekommenderas boken?
Om man har följt de tidigare böckerna i serien om Sandhamn är även det här en läsvärd bok. Det kan dock kännas som att huvudpersonen, Nora, betraktas mer utifrån i den här boken. Boken kan självklart också läsas fristående. Här behöver man inte gilla blod och mord för att uppskatta boken, även om mördade personer förekommer i viss mån.