Stjärnklart

Bok av Lars Wilderäng
Elektronik har inget skydd. Något är fel när telefon efter telefon lämnas till reparation, bilar slutar fungera, tågen slutar gå och butikernas hyllor står tomma. Elitsoldaten Gustaf Silverbane står redo för utlandstjänsts, när något fruktansvärt går fel. Survivalisten Johan Stenvik får nytta av sin hånade hobby. Anna Ljungberg gör en upptäckt som kan förändra levnadsstilen på jorden.
Otroligt spännande bokserie med trovärdiga beskrivningar av hur samhället skulle raseras utan elektroniken. Från början var det svårt med alla olika karaktärer men den känslan försvann efter en stund och det gav istället handlingen en ny nivå då den kunde belysa fler perspektiv och händelser. Hade älskat att få se den här bokserien som film också!
Mycket spännande start på trilogin. Storyn känns trovärdig och absolut något som skulle kunna hända i vår tid.
Det är många huvudpersoner men de är ganska lätta att särskilja.
De kvinnliga karaktärerna är väldigt platta och stereotypa vilket är väldigt tråkigt när boken är så intressant annars. Det tar ner betyget för mig. Det samt alla långa utläggningar om vapen och militäriska termer.
Stjärnklart är den första av tre delar i en dystopi som utspelar sig i Sverige.

Boken gavs ut 2015, jag läste den inte förrän 2019. Men jag tror den har lika stor, om inte större inflytande på dagens samhälle. Elektronik har vi precis överallt. Det får samhället att rulla, vi kommunicerar med det, vi får rent vatten i kranarna och det håller kärnkraftverken i gång. Vad händer den dagen allting bara lägger av? Bilen startar inte, vattnet kommer inte ur kranarna och mat levereras inte till butiker.

Det är precis vad boken handlar om. Vi är så bekväma med att allt flyter som det ska. Men nu får vi se hur sårbara vi är och hur svårt det är att överleva när man ska börja odla mat och införskaffa rent vatten på något sätt. Med de olika karaktärerna i boken får vi en tydlig beskrivning av samhällets reaktion på den värld som raserar.

Wilderäng visar på goda kunskaper, bra research och detaljerade beskrivningar i hur man överlever olika situationer och faror som kan uppstå när samhället slutar fungera. Ibland när jag satt och läste, så kunde jag stanna upp, se mig omkring och tänka ''elektroniken fungerar faktiskt, allt är som det ska vara.''. Man blir verkligen fängslad av boken.