Yarden

Bok av Kristian Lundberg
En självupplevd berättelse som närmast liknar en dagboksberättelse. Kristian Lundberg är upp till öronen i skulder och tar jobb på det som i Malmö kallas Yarden. En berättelse om utsattheten på en arbetsplats där lönen är låg och rättigheterna nästan obefintliga. Yarden beskriver hur människor kämpar sig fram i vardagen på samhällets absoluta bottenskikt.
I denna korta roman skildrar Kristian Lundberg sitt liv på Yarden. Ett arbete i hamnen på Malmö med urusla arbetsvillkor. Den handlar om klass, arbetsvillkor och utsatthet. Hur skör människan blir i avsaknad på pengar och hur det begränsar ens liv när man knappt har mat på bordet. Hur svårt det är att ta sig ifrån det trots att man sliter och sliter. Man jobbar betydligt fler timmar och har ett tuffare jobb än de flestra men står ändå kvar på samhällets botten eftersom arbetsvillkoren ser ut som de gör.

Jag vet faktiskt inte hur denna bok hamnade i min bokhylla, men den har agerat hyllvärmare ett bra tag. Kanske ville jag ta del av en berättelse från Malmö? Min stad bär ju på en spännande historia och det är ju en stad som förvandlats till något annat än det en gång var. Dock är jag glad att jag äntligen har läst den. Hade jag vetat hur bra den var hade jag läst den för längesen. Det är en välskriven och sorgsen historia där desperationen lyser igenom och man känner med berättaren. Dessutom gillar jag att underklassen får ta plats. Det är tyvärr inte ofta det rymms inom litteraturen. Kort och läsvärd!
Kristian Lundberg som främst gjort sig känd för sina diktsamlingar, skriver i Yarden om en självupplevd historia. Det är mycket uppriktighet i vad som närmast liknar en dagboksbetraktelse. Lundberg är upp till öronen i skulder och tar jobb på det som i Malmö kallas Yarden. Det är ett hårt arbete där han kör runt olika bilar som levereras till den stora hamnen, och allt övervakas av en närmast omänsklig apparat. I boken skriver han om arbetet som pågår på dygnets mörka timmar och om utsattheten som förekommer bland hans kollegor. Lönen är låg och den som kommer det minsta för sent förlorar jobbet. Även den som sköter sig riskerar att bli utan arbetsuppgifter och arbetet är minst sagt stressigt. Det är en mörk bild av det samtida Sverige som framkommer men läsningen känns rakt igenom intressant och relevant. Lundberg är skicklig på sitt hantverk som författare och den inte alltför långa boken är lättläst och väcker många tankar och känslor. Man kan verkligen förstå hur det är att arbeta på en plats där all form av grundtrygghet är borta. Det känns befriande att här få en så pass naken vittnesskildring från samhällets absoluta bottenskikt. Många har lovordat boken som mottagit många priser.