Glöm mig

Alex Schulman

Alex Schulman undersöker sina barndomsminnen av sin mamma. Den mamma som hade alkoholproblem men som försökte gömma undan problemet så att inte barnen skulle märka något. Schulman funderar över hur han själv har blivit som vuxen, och hur hans barndom påverkats av mammans problem. Går det att förstå mammans situation?

11 utgåvor
Välj utgåva
Glöm migSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188171887
Glöm migSvenska - Pocket
ISBN: 9789188345677
Glöm migSvenska - Pocket
ISBN: 9789188345721
Glöm migSvenska - E-bok
ISBN: 9789188345516
Glöm migSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188345523
Glöm migSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188345639
Glem megNorska - Pocket
ISBN: 9788205512603
Glem megNorska - Okänt
ISBN: 9788205504073
Unohda minutFinska - Inbunden
ISBN: 9789511314790
Glem megNorska - Inbunden
ISBN: 9788205504066
Glöm mig : romanSvenska - Pocket
ISBN: 9789188745996
Glöm bort vad ni tycker och tänker om Alex Schulman i övrigt. Det här är en bok som visar en helt annan sida av den omtalade medieprofilen. I Glöm mig berättar Alex, kanske något sentimentalt, men mest rättframt och öppenhjärtigt om sin mors öde som innebär såväl psykisk ohälsa, beroende och sjukdom. Genom denna skildring berättar Alex även om sin egen uppväxt. Det är en stark bok om hur olycka kan föras vidare i generationer, om att älska sin egen mor trots att man blir avvisad, om att vara medberoende och vad det gör mot oss människor. En bok som berör.
Jag vet att många har en något komplicerad relation till Alex Schulman men hans böcker är ju så himla bra! Han är en av de få författarna där jag är säker på att jag kommer ha en bra läsupplevelse innan jag ens börjat läsa boken. "Glöm mig" är Alexs berättelse om sin mamma och hennes problem med alkohol. Likt Alex's tidigare roman "skynda att älska" handlar boken om hans barndom, familjedynamik och nutiden.
Vad jag framförallt älskar med Alexs böcker är hans förmåga att beskriva situationer och känslor. Jag känner verkligen känslorna som beskrivs; ömhet, skam, ilska, förvirring.
Glöm mig är väldigt fin, bra och hemsk men min favorit av Alexs böcker är ändå "bränn alla mina brev" som jag fortfarande inte kan sluta tänka på trots att jag läste den förra våren. Längtar också tills hans nya bok "överlevarna" kommer ut i höst!
En självutlämnande bok där Schulman berättar om sin mammas problem med alkohol. Här finns barndomsminnen som han som vuxen kan tolka på ett annat sätt än det lilla barnet kunde, och hur relationen med mamman har påverkats p.g.a. av hennes last. Schulman försöker förstå sig själv bättre genom att terapeutiskt gripa sig an sina barndomsminnen.

Boken är lättläst men gripande från första stund. Så naken känns texten, känslorna ligger utanpå. Det är som att läsa någons privata dagbok, mycket bra!
Alex och hans bröder växer under sina första år upp med en pappa med stort kontrollbehov, och med en mamma som var väldigt kärleksfull.

Men när Alex är 8 år, förändras deras mamma Lisette. Hon börjar få problem med alkohol. Nu blir hon elak och är inte alls den kärleksfulla mamman som hon tidigare var. De känner sig inte längre älskade och de tippar på tå för att inte få henne på dåligt humör.

Under mer än 30 år missbrukade Lisette alkohol. Under alla dessa år ville Alex bara få tillbaka sin gamla kärleksfulla och fina mamma.

Har man levt med missbruk i så många år, är det inte lätt att bli fri ifrån det. Långt ifrån alla klarar av att komma ur det.

Detta är en väldigt gripande berättelse. Hela familjen påverkas när någon har ett missbruk, ofta blir man också medberoende.

Jag kände inte till att Alex växt upp med detta. Jag förstår nu lite varför han ibland gör och säger saker som han gör.

Han har beskrivit sina känslor väldigt ärligt och naket. Jag blev ledsen vissa stunder över vilket helvete de levt i. Inget barn ska behöva växa upp i sådana familjeförhållanden. Boken är sorglg och smärtsam, men ändå finns det hopp.