Children of blood and bone: Solstenen

Bok av Tomi Adeyemi
Zélie Adebola är uppvuxen i ett land där magin inte visste några gränser. Det var vissa personer som hade speciella förmågor att kontrollera denna magi - ända till den dag då kungen bestämde sig för att utplåna all magi och ingenting blev någonsin sig likt igen i landet Orïsha. Kan Zélie med hjälp av prinsessan och kronprinsen få tillbaka magin?.
Boken handlar om Zélie, vars mamma dött när landet Orïshas kung försökte utplåna magin i landet. Zélie upptäcker att även hon har magiska krafter, och beger sig ut i Orïsha med uppdrag att återföra magin till landet. Under resan får hon sällskap av den förrymda prinsessan Amari och tillsammans behöver de kämpa mot prinsessans bror, kronprins Inan. Inan är precis som sin far kungen, fast besluten att förinta magin i Orïsha, men Zélie och Amari lyckas övertyga honom att stå på deras sida. Dock behöver de fortfarande besegra kungen och hans arméer. Det finns tre magiska artefakter som kan hjälpa ungdomarna med uppdraget, och en av dem - solstenen - är försvunnen och måste hittas.

En spännande bok fylld med magi och afrikanska undertoner. Lättläst med ett rappt tempo, korta kapitel och relativt mycket dialog. Kapitlen utgår från de tre olika huvudpersonerna, Zélie, Amari och Inan, och man får följa deras perspektiv på det som händer. Jag ser fram emot att läsa den andra delen!
"Children of Blood and Bones" är en ganska udda boktitel, men i det här fallet passar den helt perfekt. Den nervkittlande berättelsen om en magisk stad i Afrika är inte särskilt lik andra böcker som publiceras idag.

Zelie bor i staden Orisha, som tidigare var magins huvudstad. Trollkonster var en del av vardagen, framför allt för de få individer som var överstepräster - däribland hennes mamma. Men snart kom Zelies liv att förändras radikalt.

En dag händer det otänkbara: de magiska krafterna lämnar staden. Men inte nog med det, staden blir även anfallen av en maktlysten kung som får alla överstepräster mördade och samhället att gå i spillror.

Vad var bra?
Boken är en utmärkt fantasy fylld av spänning, intriger och hopp. Den känns dessutom ganska unik, så även fantasy-fans kan vänta sig en och annan överraskning i "Children of blood and bones".

Men boken är betydligt mer än bara en fantasy som bjuder på lite drama. I den här romanen på över 500 sidor får vi uppleva diskriminering, förtryck och orättvisa - precis som i verkligheten. Boken riktar därför indirekt stark kritik mot dagens politiska system och en del av de värderingar som fortfarande är högst aktuella i många länder.

Vad var mindre bra?
Det är faktiskt svårt att identifiera något som inte är bra. Läsare som inte är förtjusta i fantasy skulle kanske tycka att temat är lite väl "hokuspokus", men det är naturligtvis en smaksak.

Rekommenderas boken?
Boken kan definitivt rekommenderas, framför allt för dig som tycker det är spännande med mystiska berättelser, Voodoo och andra övernaturliga saker - du kommer att älska "Children of blood and bone". Även du som är intresserad av att förstå orättvisor i en annan del av världen kommer att uppskatta boken. Men egentligen kan den faktiskt rekommenderas för alla - framför allt nu inför Halloween.