Skuggpojken

The boy in the shadows
Bok av Carl-Johan Vallgren
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnelbanestation i Stockholm. En främmande kvinna tar honom vid handen och går därifrån, och han är borta. Många år senare försvinner också pojkens bror, Joel Klingberg. Hans fru vänder sig till Danny Katz, makens gamla vän från försvarets tolkskola, ett språkgeni med solkig bakgrund, och ber honom om hjälp. Katz går motvilligt med på att börja leta, och upptäcker snart att det finns fler hemligheter i den mäktiga familjen Klingberg. När någon försöker sätta dit honom för mord blir hans sökande också en kamp för överlevnaden. Skuggpojken är en resa in i människans djupaste mörker, en värld där inte ens döden betyder slutet. MedSkuggpojken inleder pseudonymen Lucifer en serie noir-thrillers med Danny Katz i huvudrollen.
En Danny Katz-thriller, den första i serien.

1970 blir en pojke på sju och ett halvt år bortförd från en t-banestation av en okänd kvinna. Han hittas aldrig och föräldrarna tar sin tillflykt i spriten och begår många år senare självmord. Kvar lämnas den yngste sonen Joel som i vuxen ålder även han försvinner spårlöst. Då Joel och Danny har ett förflutet ihop så kontaktar hans fru Danny Katz för att nysta i vad som har hänt. När frun sedan mördas pekar allt mot Katz med sitt brottsliga förflutna.

Det är en fartfylld thriller kryddad med voodoo, psykopater och mänskliga experiment, och det enda negativa jag har att säga är att det var ett virrvarr av människor att ta till sig, alla dessa namn gjorde att jag till slut inte orkade fundera på var de hörde hemma.

Sen förstår jag inte riktigt varför Carl-Johan Vallgren väljer att skriva under pseudonym, hans eget namn gör sig bra mycket bättre än Lucifer. Ett stort plus för underbart omslag av Anna Henriksson.
Det var inte särskilt länge sen som jag botaniserade i våra bokhyllor och hittade deckare/kriminalromaner av Carl-Johan Vallgren. I våras läste jag både Kunzelmann & Kunzelmann och Havsmannen och var väl inte så imponerad av den förra. Men nånting i den andra slog an gillandets sträng i mig. Nu har jag läst en tredje bok av författaren, Skuggpojken, som han har skrivit under pseudonymen Lucifer. Det är den första boken av hittills två i Danny Katz-serien.

Danny Katz är en sorts antihjälte med ett brokigt förflutet inom såväl underrättelsetjänsten som livet som hemlös och drogberonde. En dag kontaktar en kvinna vars man har försvunnit Danny och ber honom söka rätt på maken. Danny var Joel Klingbergs enda vän och den ende han litade på, enligt frun. Märkligt nog är Joel inte den enda i familjen som har försvunnit. Under sommaren 1970 försvann hans äldre bror vid en tunnelbanestation där pojkarna var med sin pappa. En främmande kvinna tog den äldre pojken i handen och skulle möta pappan och brodern en trappa upp efter att de senare tagit hissen med barnvagnen. Men väl uppe fanns ingen där. Danny Katz blir motvilligt intresserad av försvinnandena och upptäcker många hemligheter i familjen Klingberg. Dessutom försöker nån sätta dit honom. För mord.

Det här är riktigt spännande och förbryllande redan från början. Hur kan ett barn som är en sex, sju år bara försvinna spårlöst? Och hur kan hans bror göra det, många år senare? Trots att boken är en riktigt hårdkokt deckare där författaren inte går ner på djupet varken i teckningen av personer eller miljöer är det nåt i boken som fångar mig genast. Berättelsen är spännande och mystisk och jag vill verkligen veta vad som har hänt bröderna – och deras föräldrar.

Mitt omdöme blir det högsta.