Död vid första ögonkastet

Dead At First Sight
Bok av Peter James
En av världens främsta deckarförfattare är tillbaka med en ny efterlängtad bok om kriminalintendent Roy Grace På Gatwicks flygplats utanför London står en man och väntar på sitt livs kärlek. På andra sidan Atlanten, i en bar i Florida, sitter en pensionerad New York-polis och väntar på en kvinna som är hans själsfrände. Båda männen ska snart upptäcka att de blivit lurade på allt de äger - och att ingen av kvinnorna existerar. Samtidigt faller en kvinna ut från ett fönster i München. Och i Brighton kallas kriminalintendent Roy Grace in för att utreda ett misstänkt självmord. Han inser att inget är som det först verkar, och snart dras han in i en komplicerad utredning av ett globalt imperium som sysslar med smarta och grymma internetbedrägerier. Den som hotar att avslöja sanningen riskerar att bli mördad. *** PETER JAMES är författare och filmproducent med bas i London och Brighton. Han har röstats fram som den bästa deckarförfattaren genom alla tider av bokhandelskedjan WH Smith och belönades 2016 med en Diamond Dagger av Crime Writers Association. Död vid första ögonkastet är femtonde fristående boken i hans omtyckta serie om kriminalintendent Roy Grace. Serien är under produktion för tv av brittiska ITV, med John Simm (Doctor Who, Life on Mars) i huvudrollen.
Det var en slump att jag halkade in på Peter James böcker för många år sedan. Var en elev på mitt jobb, som önskade att vi skulle beställa hem en bok åt honom. Det var Peter James första bok i serien om Roy Grace, Levande begravd. Det gjorde vi såklart och när han läst ut boken kom han till mig med boken och sa: ”du måste läsa den här”! Vilket jag ju gjorde, för när en elev som normalt inte läser så mycket är helt begeistrad av en bok, då blir jag väldigt nyfiken. Där och då fick min tidigare favoritförfattare inom deckargenren (Peter Robinson) en konkurrent och som sedermera har seglat upp allra högst på tronen.

Peter James skriver otroligt bra! Det är inga långa transportsträckor utan alltid högt tempo och en intrig med starkt framåtdriv. I Död vid första ögonkastet skildrar James ett ämne som är ständigt aktuellt idag, nätbedrägerier. I boken ger sig flera karaktärer ut på dejtingsajter för att träffa kärleken. Vilket de också gör, men den här kärleken råkar också blåsa dem på massa pengar. Ingen verkar gå säker i från att bli lurad och Roy Grace och hans kollegor får ett tufft jobb att spåra upp de smarta ligorna som ägnar sig åt detta. Samtidigt ska han balansera ett privatliv med fru och litet barn samt den nyss upptäckta tioårige sonen vars dröm är att bli diktator...
Som alltid med Peter James böcker så är det sträckläsning som gäller när man öppnat första sidan i boken. För de går bara inte att lägga ner! Boken är den femtonde i serien om Roy Grace, men jag är långt ifrån trött än. Död vid första ögonkastet bjuder på underhållning, spänning och en rafflande upplösning. Den är ett hett tips om man söker spännande påskkrim-läsning!
En helt ok bok för den som gillar brittisk spänning. Snabb story och man bara älskar Roy Grace. Läsvärd!