Den andra dottern

The Heart Keeper
Bok av Alex Dahl
En fängslande relationsthriller om hur kärlek kan förvandlas till mörker. Ny bladvändarläsning från författaren bakom thrillersuccén Den oönskade. Alison råkar ut för den största tragedi man kan tänka sig. Hennes femåriga dotter Amalie drunknar. Mitt i katastrofen får Alison och hennes man frågan om de kan tänka sig att donera dotterns organ. De säger ja. I en annan del av Oslo väntar den unga mamman Iselin på att hennes dotter Kaia ska få ett nytt hjärta eller dö. Då får hon telefonsamtalet hon väntat på i hela Kaias liv. Ett barn har dött och därför ska hennes barn få leva. Genom en artikel i en tidning förstår Alison vem som har fått hennes dotters hjärta. Hon blir närmast besatt av tanken på att det slår vidare i ett annat barns kropp. Utan att avslöja vem hon är börjar hon hitta vägar in i den andra familjens liv. Allt för att komma nära sin dotter igen. Alex Dahl är bosatt i Sandefjord, Norge. "Alex Dahls thrillerdebut är helt enkelt strålande, den kryper in under huden på läsaren ... så nära den perfekta thrillern man kan komma." Östra Småland om Den oönskade
Den andra dottern är den andra boken som jag läser av författaren. Det är en thriller om familjelivets mörkaste sidor. Alisons dotter drunknar i en olycka bara fem år gammal. Hennes organ doneras då till ett annat behövande barn. Alison blir som besatt av att ta reda på vem som fick dotterns organ och när hon väl får reda på det gör hon allt för att komma nära det barnet.
Det är en mörk och tragisk historia om hur en mammas hela tillvaro rasar när dottern rycks ifrån henne. Det är lätt att förstå mamman till en början, med all vanmakt och sorg över att ha förlorat sitt älskade barn. Men sen spårar det ur lite och kvinnan blir helt fanatisk och tappar alla spärrar. Då tappar historien lite och jag sitter bara och förfasar mig över vad som jag tror snart kommer ske. Författaren är bra på att skildra en människas förfall och hur långt en mamma är villig att gå för att få sitt barn tillbaka. Fast berättelsen blir lite over the top till slut så berör den, för det är lätt att sätta sig in i mammans situation när man är förälder själv och den väcker en del tankar. Hur skulle man själv reagerat i samma situation?! Inte likadant får man verkligen hoppas! Alex bevisar med Den andra dottern att hon är en författare att räkna med när det gäller psykologiska thrillers och det ska bli intressant att fortsätta följa hennes författarskap framöver!