Havskatten

Bok av Ann Rosman
Ett sekel, två mörka hemligheter. Sommaren 1906 anländer Kung Oscar II till kurorten Marstrand och runt honom flockas societeten och njuter av havsluften från Turisthotellet. En kväll i maj 2013 övar Marstrands räddningstjänst rökdykning inne på det anrika men förfallna Turisthotellet och hittar en död man. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg kallas in.
Jag fyndade boken Havskatten av Ann Rosman, den femte deckaren i serien om polisen Karin Adler, för tio spänn second hand.

Som övriga böcker i serien innehåller även denna två parallella berättelser, en nutida och en historisk. Den här gången tycker jag att författaren har lyckats riktigt bra, för båda handlar de om Turisthotellet i Marstrand. Den historiska delen utspelar sig på 1900-talets början och handlar bland annat om Karolina vars familj åker till hotellet för att hon ska må bättre, men också för att hitta en make åt henne. Den nutida delen handlar om försäljningen av det gamla hotellet, nåt som kanske inte har gått helt riktigt till. Och när en mördad man hittas i hotellet under en brandövning…

Den här gången tycker jag att författaren har lyckats alldeles utmärkt. Båda berättelserna känns realistiska och eftersom de hänger ihop ger de också varandra mening och bärighet. Mitt omdöme blir det högsta. Och nu ska jag snarast leta efter de två delar som saknas i serien!