Mitt storslagna liv

Bok av Jenny Jägerfeld

Sigges familj ska flytta från Stockholm till hans mormor i lilla Skärblacka. Huvudpersonen tycker det är perfekt för att äntligen kan han starta om och bli en ny människa som faktiskt har några vänner i skolan. Efter sommarlovet ska Sigge börja på sin nya skola och tills dess är det femtionio dagar, så det är såpass många dagar han har på sig att gå från freak till normal.

3 utgåvor
Välj utgåva
Mitt storslagna livSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129714036
Mitt storslagna livSvenska - E-bok
ISBN: 9789129720563
Mitt storslagna livSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789129720556
Att läsa Jenny Jägerfeld är som att få återförenas med en gammal vän efter en lång tid isär. Jag har älskat varenda bok jag har läst av Jägerfeld och författaren har nu med “Mitt storslagna liv” återigen skrivit en helt lysande roman. Berättelsen om Sigge och hans familj genomsyras av en sann berättarglädje. Jägerfeld har känslorna nära till hands när hon skriver. Författaren kombinerar humor med allvar på ett fantastiskt bra sätt. Som läsare finner jag mig själv skratta högt åt flertalet av författarens underfundiga och träffsäkra formuleringar, samtidigt som jag kan känna igen mig så i Sigge.
Stundtals vill jag bara hoppa in i boken och ge honom en riktigt stor kram. Som läsare faller jag pladask för Sigge och hans brokiga skara till familj. Under läsandets gång blir de till mina vänner och jag drar medvetet ut på läsningen för att kunna spendera mer tid med dem.

“Mitt storslagna liv” är en bok fylld med insiktsfulla djup, en stor dos humor (gapskratt utlovas!) och helt underbara karaktärer. Det är en fantastiskt fin och varm berättelse om utanförskap och om viljan att försöka bli någon man egentligen inte är. En berättelse som gör läsaren alldeles varm i hjärtat. Rekommenderas starkt till alla, såväl stora som små.
Mitt storslagna liv är verkligen en bra bok! Jag gillar Jägerfelds språk och handlingen är fenomenal. Alla vill väl på något sätt passa in och att dessutom göra det på 59 dagar är så kul. Jag gillar verkligen alla karaktärer och att boken utspelar sig i Skärblacka är verkligen kul eftersom jag bor i närheten. Bor cirka 30 minuters bilfärd ifrån. Jag tycker om att boken tar upp ett ganska svårt ämne, utanförskap och att passa in.
En riktigt bra ungdomsbok!
Sigge med syskonen Bobbo och Majken flyttar i början av sommaren med sin mamma från Stockholm till den lilla orten Skärblacka i Östergötland. Sigge med familj flyttar därför in till Sigges mormor, eller hem till Charlotte, som mormor vill kallas. Charlotte driver Grand Royal hotel Skärblacka, som är det enda hotellet i Skärblacka och i samband med att Sigge med familj flyttar dit är hotellet fullt.

För Sigge är det 59 dagar kvar till skolstart och tills dess ska han försöka göra allt för att få en bra tid i skolan. På skolan i Stockholm var Sigges klasskamrater elaka mot honom, då han åkte konståkning och hade ett skelande öga. Under de här 59 dagarna ska Sigge ändra sig för att bli cool och populär. Efter lite research så testar Sigge sina tekniker och stöter på den till början irriterande Juno, som mot Sigges vilja publicerar en bild på honom på Skärblacka news Instagram sida. I hämnd snor Sigge trädgårdstomten som står hemma i Junos trädgård och gör ett Instagramkonto för tomten kallat runawaynome. Sigge arbetar under sommaren för att öva upp sina tekniker i hur man blir populär och inte är en tönt, samt uppdaterar instagramkontot med tomtens liv.

Helt plötsligt så rymmer en av Sigges husdjur, sköldpaddan Carolina. I samband med att Carolina rymmer, så är Skärblacka news där och uppdaterar. Faktiskt så hjälper Juno till att hitta sköldpaddan och Sigge börjar umgås med Juno som är lika gammal som han.

Boken är skriven av Jenny Jägerfeld, som är en skicklig författare och barnpsykolog. Jenny Jägerfeld är skicklig, då boken på ett nyanserat sätt tar upp känsliga ämnen som är förekommande hos barn som är 10 till 12 år, men vuxna likaså. På ett lättsamt men målande sätt får läsaren ta del av Sigges liv i att vilja förändras för att accepteras i skolan, när verkligheten är sådan att Sigge är perfekt och omtyckt precis för den han är. Boken är därför berörande och hoppfull, då Juno är en person som visar Sigge att han är en fantastisk person och hur vänskap ska vara.

Boken är ofiltrerad på det sättet att läsaren får ta del av de sidohandlingar som sker i livet, då mamman är arbetslös och att familjen inte har råd med egen bostad. Likaså får läsaren ta del av den humoristiska huvudkaraktären Sigge, som i boken gestaltas genom tokiga tankar och idéer som barn i mellanåren har. En passande bok att läsa för barn i mellanstadiet, då den behandlar viktiga ämnen och speglar hur det kan vara att bli utsatt för mobbing.