Lisa, sam och sköldpaddan

Whose turtle?
Bok av Doris Orgel
Boken handlar om barnen Lisa och Sam som leker utomhus när de hittar en sköldpadda. Sam har sköldpaddan som sitt husdjur, men den verkar inte trivas och när Lisa bryter armen och får ha den i gips börjar hon förstå varför. Sam ger sköldpaddan till Lisa eftersom han tycker synd om henne.
En söt bok om att göra rätt genom att uppleva och sätta sig in hur en annan invid mår och känner.

En bok som är lättläst och innehållande fina illustrationer.

Vi får träffa syskonen Lisa och Sam som en dag när de är ute och leker hittar en sköldpadda. Sam som tar på sig ägandeskapet döper sköldpaddan till Sofus.

Men Lisa tycker det är lite orättvist att Sam har hand om sköldpaddan. Sen händer det saker både med Lisa och Sofus som förändrar allt.

En fin berättelse om att tänka till och tänka om när det händer saker i ens liv som får en att förstå saker från ett annat perspektiv.
En bra bok när man börjat läsa själv, eller som högläsning. Boken är illustrerad av Ilon Wikland, vilket förstås alltid lyfter en bok, för vem älskar inte hennes illustrationer? Det här är en bok om syskonskap, men också om djur och frihet och fångenskap. Vad behöver man för att må bra? När Lisa bryter armen jämför hon först sköldpaddans skal med sitt gips, men inser sedan att det snarare är baljan sköldpaddan bor i som är som hennes gips. Hon gör vad hon kan för att sköldpaddan ska må bra. En bok som är lagom lättläst och spännande för ett barn i sjuårsåldern, samtidigt som den väcker viktiga frågor om djur i fångenskap. Rekommenderas till barn 5-9 år.