Kalle som lucia

Bok av Anette Skåhlberg
Kalle drömmer om att vara Lucia och när förskoleklassen röstar fram just honom är han lycklig. Men läraren och rektorn sätter stopp: Lucia ska vara en tjej. Kalle blir ledsen, han vill inte alls vara stjärngosse. Istället gör han upp en plan för hur han ska få kunna bli lucia. Bilderbok för barn runt sexårsåldern.
Denna bok handlar om att Kalle vill så gärna få vara Lucia och när de i klassen ska rösta fram vem som ska vara Lucia så är det Kalle som får äran, men alla är inte lika glada för det och istället blir det Maja som blir Lucia.
Kalle blir väldigt ledsen och besviken, men får hjälp av sina klasskompisar som vill att han ska bli Lucia.
Det är en bok som berör ett viktigt ämne där alla ska få vara det de vill, vilket inte var lika självklart för bara några år sedan.
Det här är en bilderbok med lite mer text än vanligt så den passar bäst från tre år och uppåt, kanske mest om man är 5-7 år. Boken berör ett ämne som påverkar många barn, nämligen vem man får vara i lussetåget på förskolan eller skolan. Kalle vill vara Lucia, men det är inte alla som tycker att han ska vara det.

Jag både gillar och ogillar boken. Det negativa med den är att det för många barn i dag faktiskt är självklart att vem som helst kan vara Lucia och att den här boken lyfter ett "problem" som barnen faktiskt inte stött på i verkligheten (än). Jag föredrar böcker där man visar att saker kan vara på olika sätt utan att göra en grej av det. För när man gör så här befäster man snarare att killar inte kan vara lucia. Samtidigt tror jag att det ser olika ut beroende på var i landet man bor och med vilka man hamnar och för ett barn som de facto stöter på de här problemen och fördomarna kan det vara skönt att höra hur Kalle fick som han ville.