Pricken

Spotty
Bok av H.A. Rey och Margret Rey
Pricken handlar om mamma och pappa kanin och deras nio kaninungar. Åtta av ungarna är helt vita, medan den nionde har bruna prickar på kroppen. En dag blir alla i familjen förutom Pricken bjudna på kalas. Pricken bestämmer sig då för att ge sig ut i skogen, där han träffar fler som också ser lite annorlunda ut.
Den vackraste barnboken som belyser rasism, utanförskap, känslor och familj. En bok jag tycker alla vuxna bör läsa för sin barn oavsett ålder. Pricken är skriven av Margaret Ray och är en av Mona favoritbarnböcker. Empatin för pricken som känner sig exkluderad och ful gör att mitt hjärta brister. Även om jag fick den uppläst för mig som barn för 30 år sedan är den lika aktuell idag om aldrig förr. En bok som aldrig går ur tiden. En vacker , skör och genuint välskriven bok med underbara bilder, det är vad denna bok är. Har du värn Elelr ska köpa presenter till barn eller förskolelärare, då är denna boken Ett solklart tipps
En riktig klassiker som kanske de flesta barn läst, åtminstone föräldrar och mor- och farföräldrarna har gjort det. Den handlar om utanförskap och tillhörighet och att känna sig annorlunda. Känslor och tankar de flesta barn känner igen och kan ta till sig. Kanske kan det också få familjen att fundera på om det är några i deras närhet som känner sig annorlunda? Eller så gör man själv det och då kan det vara skönt att veta att man passar in någonstans och att man är älskad oavsett. En fin klassisk saga och en berättelse som berättats många gånger och på olika sätt. Den håller än i dag.
Detta är en barnboksklassiker som aldrig går ur tiden. Med hjälp av två kaninfamiljer berör författaren hur det är att vara annorlunda. Kaninen Pricken passar inte in i sin familj oavsett hur mycket de tycker om honom. Rädslan för omvärldens reaktioner är kanske inte alls befogad, för alla är ju olika på sitt sätt. När pricken ser sig om i världen upptäcker han mer kärlek än fördomar.

Barnen som lyssnar på sagan kan enkelt identifiera sig med kaninerna och känner intuitivt vad som är rätt och fel. Boken öppnar för diskussion och kan kopplas till förskolans läroplan. Alla människors olikheter och lika värde kommer alltid vara viktiga ämnen att ventilera med barnen och denna klassiker förblir därför modern.
"Pricken" är en bok skriven för barn och passar för åldrarna 3-7 år (cirka). Boken passar bra för högläsning hemma eller i skolan och kan med fördel användas som underlag för samtal kring utanförskap, olikheter, vänskap, grupptryck och så vidare.

Om författarna

"Pricken", som i original heter "Spotty", är skriven av författarna och makarna Margret och H.A. Rey som ursprungligen bodde i Tyskland och senare bosatte sig i USA. Förutom Pricken är böckerna om Nicke Nyfiken (i original Curious George) deras mest lästa böcker.

Om Pricken

Pricken handlar om en familj som består av mamma och pappa kanin och nio kaninungar. Åtta av de nio ungarna ser ut som de andra i kaninfamiljen, nämligen helvita. Den nionde kaninen däremot har bruna prickar över hela kroppen.

En dag ska kaninfamiljen på kalas och då måste Pricken stanna hemma. Under tiden som övriga familjen är borta bestämmer Pricken sig för att lämna hemmet, han lämnar ett brev och beger sig sedan ut i skogen. Där stöter han på Herr Brun, en kanin som ser likadan ut som honom själv, och Pricken börjar förstå att det finns fler som inte ser likadana ut som kaninerna i hans egen familj.

Boken innehåller, förutom ett tydligt och viktigt budskap, mycket fina illustrationer. Berättelsen om Pricken är dessutom lika aktuell nu som när den kom ut, då utanförskap och rädsla för det som är annorlunda kan kännas igen av generation efter generation.