Charlotte Hassel

Bok av Frida Skybäck
Charlotte Hassel är sjukt underhållande. Stora frasande klänningar, intriger smidda i Gamla Stans mörka krokiga gränder, passionerad kärlek, hästskjutsar och pudrade peruker jag älskar ju sånt. Calliope Books Frida Skybäck skriver med ett otroligt driv. Jag älskar verkligen Fridas miljöbeskrivingar och det märks att hon har lagt ner stora resurser för att få det så trovärdigt som möjligt. Här finns frasande kjolar, leriga gator, hårt åtdragna korsetter och män med stångpiskor. Mums! Boktagen Familjer splittras, kärleken förenar. Det är en stilsäker saga med hästskjutsar, spektakulära klänningar, kurtisaner och en klarblå himmel som sträcker ut sig. M-magasin Charlotte Hassel är hemligt förlovad med sin stora kärlek den unge adelsmannen Axel Gyllenstierna, men då hon en natt under dramatiska omständigheter tvingas fly och lämna landet skiljs de åt. Först tretton år senare, 1771, ses de igen på en bal på Stockholms slott. Charlotte, som numera är bosatt på ett gods i England, har nåtts av ett oroväckande bud och motvilligt begett sig tillbaka till Sverige. Väl där får hon åter bekanta sig med de människor hon en gång lämnat. För Axel, som aldrig kunnat glömma sin första kärlek, ger det oväntade mötet upphov till en rad frågor. Sammanstötningen blir lika smärtsam för Charlotte, som nu långsamt inser vad hon har gått miste om. Från sitt nya hemland har Charlotte kunnat följa hur hennes familjs liv slagits i spillror, även om brevkontakten varit sparsam. Dessutom pågår en maktkamp i Sverige då kung Adolf Fredrik avlidit och kronprins Gustav befinner sig i Paris. Charlotte beslutar sig för att försöka hjälpa sin familj att återfå Hasselgården, men hon upptäcker snart att det finns starka makter i Stockholms societet som motarbetar henne. Charlotte Hassel är en begåvad, fängslande, kärleksroman om en ung kvinnas utveckling och väg till att finna kärleken.
Jag tycker att boken var intressant att läsa och texten och språket flöt på bra. Författaren målade upp bilder av 1700-talets Stockholm med dess miljöer och människor som fick det att kännas som att jag som läsare befann mig i boken tillsammans med karaktärerna.
Jag kan dock tycka att boken tappade lite av spänningen genom att alltför snabbt avslöja varför huvudkaraktären Charlotte lämnade Sverige som hon nu återvänt till i vuxen ålder. Annars tycker jag boken var bra och jag skulle absolut tänka mig att läsa fler böcker av Frida Skybäck.