Flykten från Olympo

Purebred - Flykten från Olympo
Bok av Lisa Hågensen
Purebred är en berättelse om vänskap och mod. Det är också en berättelse om fördomar, rasism, hat och kärlek, om att vara annorlunda och om att växa som människa. Främst är det en berättelse om Dora, flickan som föddes med fel färger i en värld där alla ska likna varandra, och hennes roll i kriget som nalkas. Kartor över Purebreds Europa finns att se på Lisa Hågensens hemsida: www.lisahagensen.se. De trodde att en värld utan raser och religion skulle bli en värld i fred. De trodde fel. Utanför den glömda staden Olympo breder ödemarken ut sig, innanför dess välvda murar ruvar farliga drömmar om flykt, hämnd och förbjuden kärlek. Femtonåriga Thorbi drömmer om att döda freaket Dora, hans systers mördare. När Dora blir tagen av mystiska män iscensätter Laban flykten från Olympo för att rädda henne. Thorbi följer med på den farliga resan, får han bara chansen tänker han hämnas sin syster. Färden över den vidsträckta ödemarken för dem till Piro Atham, ruinstaden där Tics plundrar och Secs dödar, och där Thorbi träffar Whanzi. Men spåret de följer pekar norrut, vilket tvingar dem att fortsätta sin resa genom ett välmående Europa där alla gamla krig är glömda. De upptäcker dock snart att allt inte är lika tryggt som det verkar.
Första boken och definieras som Thorbis bok. Throbi är femton år, pojke och ska nu lämna sin födelsestad Olympo. Flykten från den trångsynta och instängda platsen öppnar upp nya möjligheter för Thorbi. Dock ska Dora, freaket, hon som dödade Mira, Thorbis syster, också hänga med. Men innan de alla lyckas fly, tar någon Dora och försvinner i natten.

Boken är äventyrlig och liknar lite The Maze Runner. En pojke som söker efter svar och en flicka. Det som jag kan tycka var lite negativt är språket och framförandet, det utspelar sig i en dystopisk framtid men ord som Freak kan antydas som en svordom "fuck" men det är inte så tydligt och efter 100ggr man ser det ordet i texten blir det lite utdraget och ens flyt slaktas ner lite... Annars finns det potential för spänning och mysterium.