Och fjättra Lilith i kedjor

Bok av Åsa Schwarz
Ockultism, södermalmshistoria, IT, erotik och matematik vävs ihop till en fascinerande berättelse i Åsa Schwarz debutroman. Hon har skapat en okonventionell spänningsroman där tre separata historier knyts ihop till en medryckande intrig. Den gemensamma nämnaren är Lilith, Adams första hustru och enligt judiska skrifter modern till demoner och vampyrer. En kvinna flyr genom Södermalm på 1800-talet, rakt i armarna på sina banemän. Omkring 160 år senare hittar en student en gammal dagbok under köksgolvet i en lägenhet på Södermalm. En hacker försnillar 35 miljoner kronor ur ett datasystem. Han arbetar på uppdrag av Lilith, sin stora kärlek på nätet. Den välbeställda informationssäkerhetskonsulten Martina får i uppdrag att utreda hur pengarna försvunnit. Samtidigt hittas ett lik med två djupa sår i halsen...... Här blandas religion, IT-säkerhet, Södermalmshistoria och märkliga människoöden samman till en brygd som bör tilltala alla med det minsta intresse för spänningslitteratur. En mycket ovanlig bok, som presenteras med en i förlagssammanhang unik websatsning på www.lilith666.com Debutförfattaren Åsa Schwarz arbetar med informationssäkerhet och därför förekommer det mycket IT och säkerhetssekvenser i "och fjättra Lilith i kedjor". Efter hennes universitets-utbildning i data- och systemvetenskap samt företagsekonomi, arbetade hon några år som konsult inom informationssäkerhet. Därefter var hon en av grundarna till bolaget Dagaz, som sedermera såldes till IT-säkerhetsföretaget Nexus. Där arbetar hon nu som konsult, marknadsförare och säljare.
2 utgåvor
Välj utgåva
Och fjättra Lilith i kedjorSvenska - Pocket
ISBN: 9789197588836
Och fjättra Lilith i kedjorSvenska - Inbunden
ISBN: 9789197536134
Lilith, Adams första fru som försköts från paradiset och enligt judiska skrifter är modern till demoner och vampyrer, ligger bakom namnet i titeln. Boken berättar om 3 historier, om Anna på 1800-talet som är gravid när hon försvinner under märkliga omständigheter, om Lena som flyttar in i en ny lägenhet där hon hittar en dagbok som visar sig ha tillhört Anna som också bott i samma lägenhet och om ett företag som råkar ut för en hacker som lyckas stjäla 35 miljoner från ett IT-företag. Dagen därpå hittas en av företagets anställda mördad med två underliga märken på halsen. Lilith figurerar i samtliga 3 historier.
Det är lättläst och underhållande, men för mig saknas något. Det är mycket beskrivningar av mat och dryck, vilket i och för sig är trevligt, men för mig känns det litet malplacerat. Eller så inbillar jag mig. Hursom haver är det en bra mix av historia, IT-teknik, religion och myter.