Det stora blå

The Big Blue
Film från 1988 regisserad av Luc Besson
Ett romantiskt drama baserad på fridykaren Jacque Mayols liv. Utan tuber, syrgasmasker eller andra hjälpmedel dyker han ner i djupet och slår rekord efter rekord. När han möter sin barndomsvän Enzo som tävlar i fridykning i vuxen ålder blir det en stor rivalitet där vännerna ideligen försöker bräcka varandras rekord.
Två barndomskompisar som alltid har tävlat mot varandra ställer upp i VM fridykning. Hur långt är man beredd att gå för att vinna? Vad kan man offra? Och vart finner man lugnet? Så fantastisk film!
Jacque Mayol känner en enormt stark lockelse till havet. Det har han gjort ända sedan han var liten och hoppade efter saker till botten vid viken i barndomsstaden. Detta sysslade även hans vän Enzo med. I vuxen ålder tävlar den senare i fridykning och lockar med sin gamle barndomsvän att också börja tävla. Den mer socialt skicklige Enzo försöker guida den blyge Mayol mellan livets alla godheter. Mayol lyckas också träffa kärleken mitt i fridykningstävlandet. Rivaliteten, vinnarskallarna, kärleken, dramatiken, in-i-kaklet mentaliteten är så vacker och så tydlig i den här filmen. Och fotot är värd att helt dyka till botten för.