Recensioner av Bobby Kikumu

Antichrist av Lars von Trier  

Betyg 5
Låt mig säga det direkt. Den här filmen har allt. Bländande foto, en historia som naglar fast en och musik som tycks vara gjord för bilderna. Och skådespeleriet är fullständigt briljant. Charlotte Gainsburg och Willem Defoe lyckas inte bara göra sina rollfigurer hundraprocentigt trovärdiga, vi får också ta del av en kemi emellan dem som går genom duken. Vi är med rollfigurerna i varje ruta. Känner deras ångest. Undrar var det ska sluta.
Lars von Trier har här genom mystik och skräck lyckats göra sin bästa film och får känslorna att tjuta, vilket inte vill säga litet för den danska succéregissören.

Rädsla urholkar själen av Rainer Werner Fassbinder  

Betyg 5
Emmi Krukowski och hennes älskade Ali kämpar mot många saker. Fördomarna mot deras trettioåriga åldersskillnad och mot rasistiska föreställningar, då hon är en tysk städerska och han en gästarbetare från Nordafrika. Det är efterkrigstid och rasismen har ännu inte riktigt tvättats bort i det västtyska medvetandet. Samhället bär på strikta regler baserade på fördomar om såväl ålder som ras. Emmi och Alis kärlek når över många gränser men hur mycket skit orkar de ta från sin omgivning när deras enda brott är att älska? Ett desperat rop på hjälp om att krossa polariseringen som ekar långt in i våra dagar.

Fanny och Alexander av Ingmar Bergman  

Betyg 5
Fanny och Alexander är Ingmar Bergmans magnum opus och är till stor del självbiografisk. Detta är nog anledningen till att vi kommer så nära alla karaktärer. Det är familjärt och varmt men också främmande och iskallt. Här finns religion, mysticism, trams, påhittighet, bus, hemligheter, allvar, våld, hämnd och till och med en gnutta trolleri. Filmen är en vild fest för alla sinnen och vi följer med de två syskonen som på alla sätt försöker undfly den hårdföra biskop Vergérus uppfostringsmetoder. På vägen passerar ett antal färgstarka karaktärer som alla får en avgörande del i syskonens kamp och en plats i mitt hjärta.

The Master av Paul Thomas Anderson  

Betyg 4
Den här filmen är ett mästarmöte i skådespeleri mellan framförallt Philip Seymour Hoffman som spelar ledaren för "The Cause" och Joaqin Phoenix som spelar den problemtyngda Freddie Quell som går med i rörelsen. Likt en pingpongmatch följer vi åskådare noga varje skiftning i tonen, varje flackande blick, varje frustrerad kroppsrörelse, varje anvisning, varje mystisk viskning. The Cause har vissa likheter med scientologerna och visst känner man sig lite som i en sekt, åtminstone förstår man hur man hamnar där och mekanismerna bakom, både fördelarna och nackdelarna med en sådan typ av rörelse vilket också är poängen med filmen. Går det att bli fri från sina problem, tycks den fråga.

Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård 

Betyg 5
Går det att fånga hela livet i en roman? Författaren gör i alla fall ett rejält försök och tycks satsa allt på skrivandet. Ingenting undgår hans på samma gång kyliga och varma blick. Boken får en att reflektera över sitt eget liv och relationer och den allestädes närvarande döden.

Frida av Julie Taymor  

Betyg 5
Det här är en matig biografi över den mexikanska konstnären Frida Kahlo som var gift med den lika riviga konstnären Diego Rivera. De bråkar och stormar så saliven sprutar, de sviker varandra gång efter annan och de målar och målar och målar och målar. Frida Kahlo målar trots olyckan hon är med om och visar därmed att elden kan ta henne hur långt som helst. Det bråkiga äktenskapet, förstår man, är också en välbehövlig ingrediens till målandet. Det här är en mäktig hyllning till konsten och disciplinen att fortsätta med sin konst oavsett väder och vind. Det är djupt romantiskt.

Pulp Fiction av Quentin Tarantino  

Betyg 5
Quentin Tarantinos smash hit Pulp fiction har satt tonen för en hel generation filmare, kulturutövare och cineaster. Dess rappa och smarta dialog, det brutala och råa våldet, karaktärsskådespeleriet. Allt är fullkomligt tongivande och briljant utfört av samtliga inblandade. Kompositionen och samspelet mellan regi, manus, skådespeleri, foto, rekvisita, kostym och musik är bländande. Det här är underhållning på allra högsta nivå. Filmen har ibland anklagats för att propagera för knark och våld men givet utgången anser jag att det är precis tvärtom med den saken. Karaktärerna må vara supercoola men lever trasiga liv fulla av skotthål och överdoser.

En debutants dagbok av Wera von Essen

Betyg 4
Skrivandet är det enda som är viktigt och du måste offra allt om du ska lyckas. Wera von Essen kämpar med självtvivel och vet att hon måste bli besatt. Hon vet att chansen är liten och konkurrensen stor. Som läsare sitter jag och hejar allt jag kan på henne.

Grizzly Man av Werner Herzog  

Betyg 5
Björnentusiaster i alla länder, förena er! Och ta med er naturälskare av alla de slag. Det här är filmen för er. Men också för oss som fascineras djupt av dedikation och för människor som brinner så starkt för något att de är beredda att offra liv och lem för det. Timothy Treadwells dödsföraktande brandtal för grizzlybjörnar och hans storslagna bilder av den mäktiga naturen i Alaska lämnar mig gapande och undrande var syret tog vägen. Det är nämligen andlöst spännande att titta på, karln är bara några meter ifrån flera enorma rovdjur som lätt kan slita honom i stycken när helst de vill.

Vice av Adam McKay  

Betyg 4
Christian Bale går sin vana trogen helt upp i sin rollfigur via både gester, mimik och kropp och visar här upp ett mästarprov i skådespeleri i rollen som Dick Cheney så trovärdigt att jag verkligen sitter och håller på honom även om jag inte håller med om den verklige f.d. amerikanska vicepresidentens politik. Politiken åsido så är det väldigt inspirerande med en så framgångsrik person och att se alla upp- och nergångar i livet och karriären. Det får en att tro att vem som helst kan uppnå vad som helst. Filmen är fartfylld och intelligent och möjligen en smula cynisk.