Bröderna Lejonhjärta

The Brothers Lionheart
Film från 1977 regisserad av Olle Hellbom
Bröderna Lejonhjärta handlar om den dödssjuke Skorpan och hans bror Jonathan som berättar sagor om Nangijala där man hamnar efter döden. Jonathan dör dock före Skorpan när han försöker rädda honom i en eldsvåda. Så hamnar bröderna i Nangijala där de måste kämpa mot Tengil som härskar och förslavar folket i Törnrosdalen via sin best Katla.
En klassisk inspelning av Astrid Lindgrens bok. Berättelsen om Jonathan och Skorpan och vad som händer i de olika världarna borde alla ta del av.
Bröderna Lejonhjärta är en av de mest gripande böcker jag har läst, av vår egen sagotant Astrid Lindgren. Hennes böcker är rena skatter, och många har blivit film.

Filmen har några år på nacken nu, men jag tycker att den håller måttet än. Bra skådespelare och fin regi. Kan varmt rekommendera filmen till alla, men kanske inte de minsta då den är lite obehaglig. För de lite ändra (7- uppåt kanske) kan det vara ett perfekt underlag för att prata om döden och svåra ämnen. Å alla som såg filmen som barn säger jag; se den igen som vuxen!
Bröderna Lejonhjärta är en av Astrids Lindgrens mörkare böcker, men samtidigt som den handlar om död så ger den hopp om att allt inte är slut när man dör. Man kommer bara till ett annat ställe och där återförenas man sen med sina vänner och släktingar när de där.

Bokens fina kärna har man väl bevarat i flimatiseringen som nu är 43 år gammal men som faktiskt håller än idag för det är så bra skådespelarinsatser. Visst ser man att tekniken inte var lika bra som nu, och Katla i sig är ju inte så skräckinjagande, men spänningen som byggs och hotet som förmedlas är ändå obehagligt.

En svensk bok och filmskatt som ska spridas generation efter generation.
Älskar allt med denna filmen skådespelare naturen ja detta är en film alla borde se barn som vuxna mysigare film finns inte
En klassiker som bör ses. Små barn kan dock tycka att den stundtals är lite läskig men om en vuxen sitter med så borde det inte vara något problem.
Astrid Lindgrens bästa film, har aldrig fått chansen till att läsa boken ännu men filmen minns jag redan från barndomen. Älskar handlingen i den och det är lätt att följa med.
Filmen innehar kärlek men också ren och skär ondska.
Man får följa bröderna Lejonhjärta och deras kamp om att befria dalen från Tengil. Den sänder ett budskap om att våga tro på det som är rätt.
Jordelivet är svårt för både Skorpan som hostar livet ur sig och för hans bror Jonathan som ideligen försöker trösta sin bror med sagor om Nangijala där de ska ses efter döden. Och i "lägereldarnas och sagornas tid" kan nästan vad som helst hända. Där dras bröderna in i frihetskampen för det av Tengil förslavade folket i Törnrosdalen. Filmen inspirerar till hjältemod och ett centralt tema är hur man ens kan leva i en diktatur. Tusentals barn minns nyckelrepliken om att ibland måste man göra saker man inte vågar. "För annars är man bara en liten lort". Och det vill ju ingen vara.