Påven Johanna

Pope Joan
Bok av Donna Woolfolk Cross
En mustig och färgsprakande historisk roman om en kvinna som brann för sin lust att lära, som inte lät sig avskräckas av någonting och som lyckades dupera hela den katolska världen och bli vald till påve i Rom.Den intelligenta och orädda unga Johanna trotsar det medeltida samhället och lär sig läsa och skriva. När hennes bror faller offer under vikingarnas framfart byter hon identitet och klär sig i broderns kläder. Som Johannes Anglicus beger sig Johanna till klostret Fulda, där brodern skulle ha fortsatt sina präststudier.Här förkovrar hon sig framför allt inom läkekonsten. Slutligen beger hon sig till Rom, staden hon länge drömt om. Där får hon tjänst som läkare och når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen. Hon återser också sin älskade, riddaren Gerold.Kärlek, rävspel och halsbrytande äventyr författaren kastar ljus över den fascinerande medeltiden på ett mycket underhållande sätt.Donna Woolfolk Cross, lärare i engelska, ägnade sju år åt att samla material och skriva om denna omstridda historiska person och detta makalösa kvinnoöde.
Läste precis om denna pärla till bok, efter ungefär tjugo år.
Läs den spännande och välskrivna berättelsen om den begåvade Johanna som föddes som flicka i 800-talets mansdominerade värld.

Mot alla odds lyckas hon skaffa sig en utbildning som tillsammans med hennes humanitära livsåskådning tar henne ända till Rom och Vatikanen. På vägen till Rom gör hon valet att klä sig som man och lyckas på så sätt göra sig en karriär inom kyrkan.

Boken sägs bygga på en verklig person. Ger upphov till många frågor på temat genus.
Den hör boken handlar om Johanna, en flicka från landet under en tidsperiod då flickor ansågs onödiga att ge kunskap. En präst ser dock Johannes potential och börjar lära henne. Hon tar senare i livet in på ett munkkloster och hamnar så småningom i Rom där hennes liv tar oanade vändningar.
Den bästa bok jag läst, alla kategorier. En bok man sträckläser från pärm till pärm. Finns även som film, men boken är så klart bäst.