Tusen strålande solar

A Thousand Splendid Suns
Bok av Khaled Hosseini
Tusen strålande solar handlar om Mariam och Laila, som är gifta med samma våldsamma man. Boken utspelar sig under nästa fyrtio år i Afghanistan, och skildrar både landets våldsamma historia, samtidigt som den är en berörande berättelse om två kvinnors oväntade vänskap, mitt i de stora orättvisor och förtryck de lever under.
En sorglig men vacker historia om hur det är att vara kvinna i ett förtryckt land. Välskriven och fängslande historia!
En av de vackraste och hemskaste böcker jag läst, finns ingen som kan skriva så bra som Khaled Hosseini
Smärtsam upplevelse om ett liv under talibanerna i Afghanistan men superintressant läsning och lärorik sådan. Välskriven och en bok man inte glömmer.
En gripande historia som jag fastnade för redan dem första sidorna. Jag såg varningstecken redan i början av äktenskapet. Boken är uppdelad i olika delar, vilket jag gillar. Man får se berättelsen ur olika perspektiv. Berättelsen belyser krig och den skeva kvinnosyn som råder i Afghanistan. Jag blir så upprörd över mannen i äktenskapen behandlar sina fruar på ett hemskt sätt. En återförening full av kärlek sker och de tänts nytt hopp.
Bästa boken i författar serien och en bok alla borde få läsa i skolan på högstadiet eller på gymnasiet. Berättelsen Utspelar sig i Afghanistan och skildrar kvinnornas liv innan och efter att ryssarna intog Afghanistan.
Drama sorg förtvivlan och en vilja och en kamp att klara sig beskrivs mästerligt av författaren. Underhållande och lärorik även om berättelsen är uppdiktad känns den sann och realistisk. LÄS DEN OCH GE SEDAN BORT BOKEN SÅ NÅGON ANNAN KAN NJUTA AV DEN .
En. Så. Otroligt. Viktig. Bok.
Detta är en bok som jag tycker att alla borde läsa. På ett mycket gripande sätt speglar författaren en hemsk kvinnosyn, uppoffringar och svek. Boken handlar även om en oväntad vänskap som berör en på djupet. Det är en otroligt sorglig historia, men ändå så vacker. Och balansen mellan de båda är helt perfekt.

Språket är trollbindande och detta är en historia som berör långt efter att boken avslutats. Den får en verkligen att sätta saker i perspektiv. Jag rekommenderar den starkt!
När Mariams mamma dör blir hon bortgift som 15-åring. Mannen ifråga är nästan 30 år äldre, och äktenskapet är våldamsamt och kärlekslöst. Hon harsvårt att vänja sig med mannen, Rashids, våldsamhet och otrevliga sätt, men efter många, många missfall och en allt osäkrare relation med Rashid går Mariam mer och mer in i sig själv.

Fyra år senare föds en flicka i en välutbildad, ”modern”, lycklig afghansk familj. Laila föds underentreprenörer att av revolution, en natt i tumult. Hon lever ett förhållandevis bra liv, går skolan och leker på stadens gator med sin bästa vän och senare kärlek Tariq.
Men när Laila är 15 gifter även hon sig med Rashid, efter att hennes liv tagit en fruktansvärd vändning. I ett hem tomt på kärlek och glädje, ett hem där mannen äger kvinnan, hittar de två kvinnorna tillslut varandra och skapar ett band starkare än något annat. Det är en otroligt vacker och viktig vänskap som vi får ta del av, en relation som räddar livet på de båda flera gånger, och även den kommande generationen i familjen.

Situationen i Afghanistan eskalerar flera gånger under romanens gång, och vi får följa ett land på bristningsgränsen, ett samhälle som faller mer och mer samman.
Detta är en hemsk bok, Khaled Hosseini tar upp en fruktansvärd historia som inte är ovanlig i Afghanistan. Hosseinis språk flyter, så enkelt och skönt att läsa trots att historien är fruktansvärd. Han har en otrolig förmåga att berätta. Men det var också något med denna bok som kändes platt, lite för ytligt. Lite för kort. Historien hade kunnat vara längre, och framförallt skulle det behövas att författaren gick in ännu noggrannare i texten. Beskrev mer detaljerat allt som händer. Trots att vi i romanen får ta del av en verklighet som är så hemsk och existerar i vår värld, fick jag känslan att det är mycket som döljs och göms för läsaren. Boken känns tyvärr förskönad, vilket tyvärr ger hela upplevelsen ett minus. Men jag rekommenderar ändå denna roman starkt, för den är viktig. Otroligt viktig. Det är ett bra sätt att få en liten inblick i hur Afghanistan fungerar, en kultur som vi i väst inte vet mycket om, som vi blundar för.
Khalen Hosseini är bosatt i USA sedan många år tillbaka, men har har inte släppt taget om sitt hemland Afghanistan. Han har bland annat skrivit boken "Flyga drake", som har blivit en internationell succé.
Precis som "Flyga drake" utspelar sig "Tusen strålande solar" i Kabul, Afghanistan. Huvudpersonen i bokens första del är Mariam. Mariam är född utanför äktenskapet, och när hennes mamma dör tvingas hon att gifta sig med den trettio år äldre Rashid. Till en början är relationen mellan Mariam och Rashid bra, men den förändras när Mariam får ett missfall. Rashid börjar att misshandla henne och Mariam lever ett liv i fångenskap.

Laila, mycket yngre än Mariam, är född i en jämlik, lycklig familj. Hon inleder en romans med sin bästa vän, grannpojken Tariq och ser en lycklig framtid framför sig. Men när hennes familj dör i ett raketanfall, och hon tror att även Tariq har dött, står hon utan alternativ och gifter sig även hon med Rashid. Till en början råder en spänd relation mellan Mariam och Laila, men så småningom utvecklas en varm vänskap.

"Tusen strålande solar" utspelar sig under nästan fyrtio år, och skildrar ett Afghanistan i krig och konflikter. Det är en bok som ger en stark beskrivning av Afghanistans historia, men utan att den för den sakens skull blir torr eller tråkig. Det är en bok om kvinnor i ett land där kvinnan inte har många rättigheter, och där hon anses tillhöra sin man. Men det är också en bok om kärlek, vänskap och ett ofattbart mod. Khalen Hosseini skriver varmt och kärleksfullt om Laila och Mariam, och den vänskap de utvecklar. En vänskap som är så stark att de skulle göra vad som helst för varandra.

Jag tycker att "Tusen strålande solar" är en väldigt bra bok. Den ger en beskrivning av konflikterna som skakat Afghanistan i årtionden, men den är samtidigt en varm och på något vis, trots allt mörker, ljus bok. Det är en bladvändare som är svår att lägga ifrån sig, och den lämnar ingen oberörd. Man skakas av orättvisorna de båda kvinnorna upplever, och rörs av den kärlek de trots detta visar varandra.
Khaled Hosseini föddes i Afghanistan 1965, men är sedan många år bosatt i USA. 2003 debuterade han med succéromanen ”Flyga drake”, som han sedan följde upp med "Tusen strålande solar” och ”Och bergen svarade”.

Hosseinis böcker utspelar sig till största delen i Afghanistan där författaren själv växte upp. Han kan därmed ge en både tydlig och realistisk bild av hur oroligheter och stridigheter har påverkat människorna och landet, något som ger extra tyngd åt denna gripande historia.

I" Tusen strålande solar" får läsaren följa de två afghanska kvinnorna Mariam och Laila, från barndom till vuxenliv. De båda kvinnornas öden förs samman genom ett olyckligt och destruktivt äktenskap. Boken består av fyra delar i vilka Hosseini, på ett engagerande och målande sätt, beskriver Mariams och Lailas separata och gemensamma historia som bland mycket annat innehåller utomäktenskapliga havandeskap, bigami, tvångsgiftemål, krossade drömmar och längtan.

Berättelsen utspelar sig i ett Afghanistan som präglas av ett patriarkalt och våldsamt samhälle. Men boken berättar också om män som uppmuntrar sina kvinnor och döttrar att söka lycka, och läsaren bjuds på en tydlig bild av Afghanistans historia och kultur. Detta ger boken en extra dimension och gör den bara än mer läsvärd.