Crazy rich i Asien

Crazy Rich Asians
Bok av Kevin Kwan
Rachel följer med pojkvännen Nicholas till hans familjehem i Singapore för att tillbringa sommaren i lugn och ro. Men familjens hem är ett palats, de äger privata flygplan, lyxiga bilar och anordnar eleganta fester. Nicholas mamma har helt andra planer för hans framtid. Kommer Rachel kunna gifta sig med Nicholas? I Crazy Rich Asians får vi en insider-blick i den asiatiska jet-set familjens liv. En roman om kärlek och intriger.
En riktigt rolig bok med humor i. Såna böcker som jag tycker om. Jag läste ut den över en helg då jag var ledig och nu läser även min mamma den. Hon tycker oxå om den
Mitt stora “guilty pleasure” här i livet är såpoperor. Det är som en drog, jag kan inte sluta titta, hur bisarrt och blottande det än är. De liv jag får se och ta del av är så långt ifrån mitt eget, att jag inte kan låta bli att fascineras av karaktärerna och svepas med i intrigerna och överflödet. Precis den känslan infinner sig när jag läser “Crazy Rich i Asien” av Kevin Kwan (LoveReads by Forum, 2019) - jag fullkomligt älskar den. Författaren skriver oerhört humoristiskt med en lätt sarkastisk ton och små glimtar av samhällskritik.
Jag sveps med i den guldskimrande världen som målas upp framför mig och fantiserar om ett liv så olikt mitt. Med ett stort leende på läpparna fick jag - om bara för en stund - vara en del av en värld full med extrem rikedom, stora personligheter, dramatiska tillställningar, smaskigt skvaller och överdådigt lyxliv. Boken har en väldigt filmisk effekt och det är svårt att slita sig från läsningen. Precis som en riktigt bra tv-serie har man sina favoritkaraktärer, kan irritera sig på vissa handlingar eller beteenden, ibland skrattar man högt åt någon kommentar eller drar fram skämskudden. Allt är så överdrivet och galet, men det var bland det roligaste jag läst på länge.
När Rachel bestämmer sig för att spendera sommaren i Singapore tillsammans med sin pojkvän Nick förväntade hon sig en avkopplande semester - få tillbringa tid med personen hon älskar och få träffa hans familj som en dag kanske också kan bli hennes. Ingenting av detta blir som hon har tänkt sig. Det visar sig att Nick tillhör en av världens rikaste familjer. Under resans gång flyger de mer privatjet än åker bil, vistas i ett palats till familjehem och fördriver tiden på stora och exklusiva fester. Det bröllop Nick ska vara bestman på är ett av de största och mest påkostade bröllop som någonsin har skådats i Singapore och dessutom en av årets mest omtalade i skvallerpressen. Rachel går numera bredvid en av Asiens mest eftertraktade ungkarlar och får hatiska blickar efter sig. Det hela blir inte bättre av att Nicks mor inte tycker att Rachel är passande nog för sin älskade son.
Boken Crazy Rich Asians av Kevin Kwan är den första av tre böcker i en trilogi om just galet rika asiater. I centrum av handlingen finns det unga paret Nicholas Young och Rachel Chu. De träffades i New York där båda arbetar som professorer på New York University. Eftersom Nicholas ”Nick” och Rachel träffats ett tag tycker Nick att det är dags att Rachel följer med honom till Singapore där han växt upp, samtidigt som hon kan träffa hans släkt.

Rachel är uppväxt i USA med en ensamstående mamma som ger henne några goda råd om kultur och seder i Asien, men det ska visa sig att resan blir något helt annat än vad Rachel någonsin kunnat ana. Som bundsförvant i Singapore har Rachel sin gamla collegekamrat, Goh april Lin, vars familj är rik. Utan att avslöja handlingen kommer Rachel att få kontakt med både asiatisk kultur och galet rika asiater.

Boken Crazy Rich Asians erbjuder förutom en spännande och romantisk historia även en fantastisk beskrivning av livet i Singapore, vilket gör att det nästan känns som om man rest dit. Många kinesiska fraser är inkastade i texten, liksom frestande beskrivningar av asiatiska maträtter, drycker och inte minst bakverk.

Det enda man kan ha emot boken är de komplicerade släktträden med många asiatiska namn som alla har komplicerade relationer till varandra sedan flera generationer tillbaka. Dock finns en skiss över släktträdet i början av boken, förutsatt att man orkar bläddra fram och tillbaka.

Boken Crazy Rich Asians rekommenderas till alla som gillar en riktigt bra kärlekshistoria och kanske även gillar asiatisk mat och kultur. Även om man inte är intresserad av Kina och Singapore innan man läser boken kommer man garanterat att vilja veta mer efter att ha läst den! Sist men inte minst finns boken även som film med samma titel. Filmen är inte helt trogen handlingen i boken, men i stora drag och rekommenderas även den!