Friskyttarna

Bok av Ewa Broberg
Befolkningen lever i Eden i perfekt harmoni, efter det sista stora kriget som ödelade världen. Men i Eden är allt perfekt. Lilia flyr Eden tillsammans med helarlärlingen Tristan och beger sig ut i den värld som de fått lära sig att det inte går att leva i. Väl där börjar hon ifrågasätta hela sin världsbild.
I ett dystopiskt Linköping får vi möta handlingen i denna bok och fastän staden har förfallit finns det stor igenkänning.

Friskyttarna är lätt att ta sig igenom för läsaren. Strukturen är tydlig och enkel, med kronologiskt berättande som gör att det hela tiden finns tydlighet såväl som ett driv framåt. Språket upplevs som väl genomarbetat, samtidigt som det ger en naturlig känsla.

Det som framförallt drar ner helhetsintrycket för mig är att handlingen går så otroligt fort fram. Karaktärer hinner bli kära och göra slut inom loppet av några kapitel. Vissa händelser tappar på så vis tyngd då det så kort efter sker något som omkullkastar det. Handlingen hade dragit fördel av att stanna upp och ta det lite lugnare. Men det sker en hel del överraskningar även för mig som är en van läsare av den här typen av genrer.