Trilogin om Systemet

Tredje principen

Article Three
Bok av Anna Jakobsson Lund
Ava är rebell. Hon kan styra andra människors tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig. Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom. En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, ta kontakt med folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att de måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?
5 utgåvor
Välj utgåva
Tredje principenSvenska - Pocket
ISBN: 9789198231731
Tredje principenSvenska - Pocket
ISBN: 9789198231700
Article ThreeEngelska - Pocket
ISBN: 9789198231755
Tredje principenSvenska - E-bok
ISBN: 9789198231717
Stanos VoltaSvenska - Pocket
ISBN: 9789198231779
Den är blev jag tillfrågad att läsa och så blir jag glad! När författare hör av sig! Så jag läste denna och jädrar gud så förbannat bra den var! Spännande från första sidan till sista och Levi som ska frita sin syster Lo vet vad han vill och går strategiskt och målmedvetet till väga! Lyckas han med uppdraget? Ja det får du läsa i denna spännande bladvändare!
Den är avsedd för unga vuxna, men funkar lika bra för oss vuxna som inte är så unga längre.

Berättelsen äger rum i en framtida värld där ”Systemet” kontrollerar allt och alla in i minsta detalj. Den underjordiska motståndsrörelsen utgör människans enda hopp om frihet - men den präglas av inre motsättningar och får också kämpa mot förräderi i de egna leden.

I centrum finner vi Levi; ung man som inte själv tillhör motståndsrörelsen, men som tvingas arbeta med den för att försöka befria sin syster - en aktad och högt uppsatt medlem - från en statlig säkerhetsanläggning på en avlägsen plats långt upp i norr. Han tvingas resa och arbeta med ett par motståndskämpar som, liksom han själv, präglas mer av sina svagheter än sina styrkor. Det är tillsammans i grupp som de lär sig att samverka så att svagheterna vända till styrkor - inte minst övernaturliga sådana. De behöver all styrka som de kan få i sin kamp mot såväl staten och dess agenter som mot svek i de egna leden, inbördes konflikter, sviktande självförtroende och missbruksproblem.

Det här är en rak och fartfylld berättelse där själva handlingen alltid står i det absoluta centrum. Karaktärerna och den värld de rör sig i mejslas ut steg för steg genom hela berättelsen.
Detta är andra boken jag läser av Anna Jakobsson Lund. Älskar hennes sätt att forma karaktärer. De känns verkliga och levande med många personlighetsdrag och har olika bakgrunder vilket skapar intressant dynamik dem emellan. Här får vi följa Ava, Leymah och Levi när de ska försöka befria Levis syster Lo som tagits tillfånga av det styrande och kontrollerande Systemet. Världen är en dystopisk version av Skandinavien där Systemet förbjudit alla ideologier, religion och fritt tänkande. Motståndet mot Systemet är rebellerna där Lo varit en av ledarna och Ava och Leymah också finns med. Levi är inte en rebell. Han har fått nog av kampen då den kostat hans föräldrars liv. Dock blir han indragen bland dem när hans systers liv är i fara. Levi är min favoritkaraktär i berättelsen. Hans skepticism mot kampen på grund av sår och bitterhet är något jag kan identifiera mig med. Han är en intressant karaktär med de sidor av honom man får lära känna under resans gång och Anna Jakobsson Lund har sådan förmåga att få sina karaktärer att kännas verkliga med små men viktiga detaljer. Det ska bli spännande att läsa vidare! Vilka vinner kampen? Kommer Ava, Leymah och Levi bli ett starkt team där de kan lita på varandra? Kommer de kunna överlista Systemet?