Mördarens apa

Murderer's Ape
Bok av Jakob Wegelius
Augustprisvinnaren Jakob Wegelius bok är en makalös och vindlande historia om ett gåtfullt mordfall. Berättelsen rör sig från Lissabons nattliga hamnkvarter, över de stora oceanerna, till mysterierna vid en indisk maharadjas hov. Det är en historia om mörka hemligheter och svåra brott, men även om oväntad vänskap, hopp och förlåtelse. Historiens berättare är gorillan Sally Jones, maskinist på lastskutan Hudson Queen. Hon och hennes vän, sjömannen som kallas för Chiefen, är strandsatta i Lissabon. Där blir de inlurade i en smugglingsaffär som slutar illa. Hudson Queen går under och Chiefen blir oskyldigt dömd för mordet på den skugglike Alphonse Morro. För Sally Jones börjar en lång och svår kamp, både för sin egen överlevnad och för att rentvå Chiefen. Hon har mäktiga krafter emot sig. Krafter som till varje pris vill skydda hemligheterna som Morro tog med sig när han försvann i floden Tejos svarta strömvirvlar. Sagt om Mördarens apa: "Det blir en femma. Det är en fantastisk bok!" Yukiko Duke, SVT Gomorron "Boken är riktigt spännande och målande skriven. Det är svårt att sluta läsa och man känner med karaktärerna. Ett mästerverk." Kamratposten, Bokpanelen, ger betyg 5 av 5 möjliga. Omslagsillustratör:Jakob Wegelius
Vilken fantastiskt fin berättelse! Följ med på gorillan Sally Jones äventyr och upplevelser. Sally Jones vän Chiefen blir anklagad för att ha begått ett mord på Alfonso Morro. Men Sally Jones vet att Chiefen är oskyldig. Under tiden som Sally Jones försökerhitta bevis på att Chiefen är oskyldig blir Sally Jones både utnyttjad av de som inte vill henne väl men också finner fina vännerför livet. En fantastisk berättarskatt!
Chiefen blir satt i fängelse för ett mord han inte begått och hans vän gorillan Sally Jones gör allt hon kan för att få honom frikänd. Hon upplever äventyr på äventyr och råkar ut för det ena missödet efter det andra men slutar aldrig kämpa för att bevisa Chiefens oskuld.
🦍
Det här är en bra bok. Det råder det ju inget tvivel om. När man väl kommer in i den, är man helt fast. Och jag tänker ofta på Sally Jones och hennes öde och äventyr, såhär några månader senare.
Det är en vacker historia som påminner mig om klassiker som Gullivers resor och Jorden runt på 80 dagar.
🦍
Wegelius vann Augustpriset för såväl Legenden om Sally Jones som Mördarens apa, vilket talar sitt tydliga språk om hur välskrivna och läsvärda böckerna är. I år kom även Den falska rosen ut, som är del tre i serien.
Sally jones är apan som är huvudpersonen i berättelsen. Han förstår både människospråk och kan läsa. Ett mord begås och hans vän blir sätt i fängelse. Det blir Sally jones uppgift att bevisa att han är oskyldig.
En underbar berättelse. Fantastiska karaktärer. Humor, värme, underhållande till max. Passar både vuxna och barn. Perfekt högläsningsbok för de yngre!